Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lyssna-pa-oss-i-jarva-och-flytta-begravningsplatsen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lyssna på oss i Järva och flytta begravningsplatsen”

Deb nedlagda motocrossbanan i Hansta naturreservat skulle passa bättre som begravningsplats i Järva, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Eriksson

De styrande i Stockholms stad måste lyssna på de boende i Järva och flytta på den planerade begravningsplatsen. Men tyvärr verkar politiker som bor i innerstan strunta i vad fattiga förortsbor tycker, skriver journalisten Per Leander.

Rätta artikel

I slutet av januari klubbade kommunfullmäktige igenom beslutet att bygga Stockholms nya begravningsplats på Norra Järvafältet. Politikerna i Stockholms stad kör därmed över de boende i Husby, Kista, Akalla, Tensta och Rinkeby som länge protesterat mot planerna. Platsen är nämligen allt annat än ideal.

Till att börja med är Järvafältet ett av norra Stockholms få gröna andningshål, som behöver skyddas, inte bebyggas. Det är illa nog att den massiva motorvägen Förbifart Stockholm just nu dras över fältet, vilket är en av få platser där vägen inte grävs ner, eftersom de styrande inte visar samma hänsyn till den socioekonomiskt svagare grupp människor som bor här jämfört med människorna i de rikare stadsdelarna där motorvägen dras i en tunnel.

Dessutom innebär beslutet att Järva discgolfpark, som fick priset Årets Park i Sverige 2017, tvingas stänga. Parken är ett populärt utflyktsmål som får frisbeegolfare från hela Stockholmsområdet att ta tunnelbanan ut till Tensta. Parken smälter dessutom bra in med den övriga naturen på Järvafältet utan att störa dem som använder fältet för annan rekreation.

Det mest vansinniga är att gravarna ska grävas längs med sluttningen av Granholmstoppen, en konstgjord kulle som består av sprängsten och schaktmassor från när tunnelbanan byggdes, samt annat avfall som dumpats och med tiden täckts av gräs och granskog.

Vilken idiot som helst borde kunna räkna ut att det kommer att bli oerhört kostsamt att gräva gravar i stengrund i stället för i mjuk jord. Dessutom finns asbest och andra gifter i kullen som riskerar att frigöras och spridas i luften om man börjar röra upp marken.

Dessutom har Norra Järvas stadsdelsråd – en demokratisk gräsrotsrörelse bland de boende vid fältet – har fört fram en alternativ plats för begravningsbygget: en övergiven motorcrossbana på andra sidan Förbifarten, där begravningsplatsen inte skulle förstöra fältet på samma sätt och samtidigt bli lättillgänglig för bilister.

Men politikerna är inte intresserade av dialog med de boende vid Järvafältet. De styrande Stockholmspolitikerna, som bor i innerstan, skiter i vad de fattiga förortsborna tycker.

För dem handlar det om att driva igenom sitt prestigeprojekt, samtidigt som man blundar för att kostnaderna kommer att skena iväg när byggandet väl ska ta sin början i höst.