Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 03:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/make-up-for-sjalen-inte-omvarlden/

DN Åsikt

DN Åsikt. Make up för själen – inte omvärlden

En sminkkurs för cancerdrabbade kvinnor får inte blandas ihop med andra områden där kvinnor ofta ses som objekt.

Cancerrehab och objektifieringen av kvinnor i vårt samhälle är två olika saker som inte bör buntas ihop, det vinner ingen på eftersom båda har stor inverkan på kvinnors välmående och roll i samhället.

Jag fick en bröstcancerdiagnos för ungefär tio år sedan – mitt i en separation. Istället för att få gå vidare i livet fick jag stanna upp i mer än ett och ett halvt år. Jag fick också se mitt mörka friska hår falla, nyklippt av min duktiga frissa. Att håret kan vara kvinnans prydnad framstod så tydligt för mig när jag såg min (nya) spegelbild. Samtidigt som jag blivit skallig ville en sköterska på onkologen på Danderyd anmäla mig till en så kallad ”feel good”-kurs på KS. Jag viftade bort detta, men gick till slut.

Det blev en förmiddag i ett rum på KS tillsammans med ungefär 15-20 andra cancerdrabbade kvinnor. Alla hade peruk när de kom utom jag (som hade en slags turban gjord av en sjal) och en kvinna som uppenbarligen befann sig i hårfällningsfasen och därför inte vågade tvätta håret. Ganska snabbt åkte perukerna av. Jag behöll min turban på, på samma sätt som jag alltid behåller lite av min integritet, vilket var en av de viktigaste lärdomarna under min cancerresa.

Budskapet denna förmiddag var att försöka må bra och att lära sig knep för att med smink kompensera det hår som försvunnit. En del kvinnor tappar ju även ögonbryn och fransar. Att det skulle handla om att behaga någon annan än sig själv fanns inte i det rummet. Efteråt var jag glad att jag låtit mig övertalas att vara med. Det gav mycket glädje, vilket är extra viktigt för den som har drabbats av svår sjukdom.

Arenorna där kvinnor ses mer eller mindre som objekt är tyvärr många. Vi får aldrig sluta blunda för detta faktum! En make up-kurs för cancerdrabbade kvinnor tillhör inte någon av dessa arenor.