Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/makthavarna-hotade-av-gretas-framfart/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Makthavarna hotade av Gretas framfart”

En kvinna håller i ett plakat föreställandes Greta Thunberg och Donald Trump under en demonstration i Rom, Italien. Foto: Christian Minelli

INSÄNDARE. Att världsledande makthavare kommenterar en tonårig klimataktivists engagemang visar att de tar hennes mediala uppmärksamhet på fullt allvar, skriver Claes Thulin.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump uttrycker sig förnedrande om Greta Thunbergs kamp för klimatet. 

Att världsledande makthavare över huvud taget kommenterar en tonårig klimataktivists engagemang för framtida generationers överlevnad visar att de tar hennes mediala uppmärksamhet på fullt allvar.

De bekräftar snarare att hon är en maktfaktor och därmed ett hot. Trump irriteras av att hon fått tusentals amerikanska ungdomar att skolstrejka för klimatet. 

Putin är sannolikt rädd för att ryska ungdomar ska följa Greta Thunbergs exempel. Det kan väcka en proteststorm som hotar inte bara den ryska oljeproduktionen utan även ställer krav på jämställdhet och yttrandefrihet.