Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mamil-ta-ditt-ansvar-att-bygga-cykelkulturen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Mamil – ta ditt ansvar att bygga cykelkulturen

Tempoträning och intervaller görs med fördel utanför städerna.

Rätta artikel

Det är oerhört kul att cyklingen ökar som motionsidrott och även som kommunikationsmedel. Jag beundrar alla som trotsar väder och vind på årets allra tuffaste dagar och väljer detta ädla sätt att förflytta sig på.

Men som gammal cyklist, både i kilometer och ålder, blir jag dock beklämd när jag ser ”nya cyklister” som försöka sätta hastighetsrekord på sträckor som delas med barnvagnar och flanörer. Det är underbart att cykla och fortare ÄR roligare. Men, med tiden, ambulansresorna, stygnen, hjärnskakningarna, benbrotten och stålborstarna som använts för att borsta rent mitt ansiktet från asfalt, har dock jag lärt mig att det inte är värt att riskera mitt eget och andras liv i onödan.

Två av mina gamla tävlings- och träningskompisar sitter idag i rullstol - förlamade efter cykelolyckor (dock inte i stan utan i tävling eller i träning inför tävling). Varje dag när jag kommer hem från ett träningspass så tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som överlevt en dag till på cykeln.

Förslaget att cykla på gym inomhus – nja, personen som gjorde det inlägget har nog provat för lite på det där med att vara utomhus och röra på sig. Det faktiskt finns syfte och mening med ”frisk luft” (till och med forskning) som visar att det gör oss friskare.

Som någon skrev tidigare i denna debatt så finns det enormt fina områden på lagom uppvärmningsavstånd från de flesta städer i Sverige. Där kan man köra på max och hoppas att inte bli prejad av vägen av någon bilist som fått en felaktig bild av oss cyklister efter ”nära döden upplevelser” på gångbanor i stan, eller som kanske bara är allmänt arg medelålders man som använder sin bil som vapen i sin egen kamp mot cyklister (dessa förekommer tyvärr också och flera av mina cyklist vänner kör nu med video kameror för att kunna spela in dessa incidenter och på så sätt få bevis vid polisanmälningen).

Det kommer ta tid att bygga upp en bättre kultur bland nya cyklister och cyklister kommer alltid vara en minoritet. Mitt förslag till er alla cykelentusiaster är att ta ansvar och behandla andra i trafiken så som du själv skulle vilja bli behandlad.

Några enkla saker som jag försöker att alltid göra i trafiken:

Följ trafikreglerna - du förlorar inte så många sekunder på det.

Tacka när någon väjer eller släpper fram dig - ÄVEN när det är deras skyldighet.

Cykla som om du kan påkörd, överkörd, skjuten, eller kidnappad när som helst - var försiktig!

Utgå alltid från att du är TOTALT OSYNLIG (trots blinkande lampor, neonkläder, ringklockor och fyrverkerier).

Det faktum att du ser rakt in i ögonen på en bilist som enligt gällande trafikregler och stoppskylt skall väja för dig ger ingen som helst försäkran om att personen inte kör rakt ut framför dig och skapar en luftfärd som ofta slutar på akuten.

Var snäll – om du cyklar blir du stark, om du är stark skall du vara snäll.

Hälsa och heja på andra cyklister – det är alltid trevligt!