Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 20:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/man-kan-inte-forbjuda-tro/

DN Åsikt

DN Åsikt. Man kan inte förbjuda tro

Var och en ha rätt att tro vad den vill. Och att förbjuda att påverka sina barn enligt sin tro är omöjligt.

Jag anser mig vara mycket liberal när det gäller åsikter och tro. Väldigt liberal. Tro och åsikter anser jag vara något mycket personligt. Tror man på stenars magiska kraft och homeopatisk förtunning och en kille som gick på vatten och som var guds son eller varför inte på alverna och dvärgarna i Tolkiens böcker så är det fritt fram. Var så god. Tro och åsikter kan man inte förbjuda. Det är typ omöjligt.

Inte heller anser jag man kan förbjuda människor att delge sin tro till sina barn. Hur skulle det i praktiken gå till? Omhänderta religiösa människors barn? Och om det inte strider mot någon lag så kan man inte heller förbjuda folk att propagera öppet för sin tro. Det har försökts, med föga framgång, och med mycket otrevliga resultat.

Däremot är jag, och det framgår tydligt i första stycket ovan, mycket skeptisk till religion. Min tro är att religioner rent generellt är ute och cyklar när de hävdar att de besitter viss kunskap. De har helt enkelt mycket lite på fötterna. Jag tror att det är ett mognads- och sundhetstecken att världen blir mer sekulariserad.

Så, även om jag anser att de ursprungliga förslaget att förbjuda föräldrar att fostra barn enligt sin religion är både orimligt och otänkbart så hoppas jag innerligt att religiösa föräldrar tar det lite lugnt med sin ”plikt” att göra barnen till goda kristna/muslimer/buddhister eller vad det kan vara. Ge barnen en möjlighet att själva tänka. För äkta religionsfrihet krävs det att man har ett reellt val.