Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/man-kan-losa-mycket-sjalv-med-enkla-medel/

Insändare

Insändare. Man kan lösa mycket själv med enkla medel

Bankerna och kreditkortsföretagen måste göra något åt problemet! Men tills dess kan vi faktiskt själva göra det betydligt svårare för kortkaparna med ganska enkla medel.

Jag håller med Jan. O. Olsson, varför gör inte bankerna något åt möjligheterna att säkra korten?

Har man en gång råkat ut för ett kortbedrägeri tar man gärna det extra arbete som krävs för att det inte ska upprepas. Varför bankerna skickar ut öppna kreditkort med CVV-kod på baksidan är obegripligt! Det har även hänt att pin-koden och kortet kommer samma dag, om det beror på posten eller kortutgivaren vet jag ju inte men man måste självfallet skicka delarna med flera dagars mellanrum.

Men man kan faktiskt göra det svårare genom att skrapa bort CVV-koden, bara man ser till att skaffa ett system som kan hantera såväl pin-koder som CVV-kod. I dag har de flesta många en smartphone och det finns appar som hanterar detta. Men det absolut enklaste är att göra en ”pinkodehusker”! Det fick jag av min bank när jag jobbade i Danmark och är ett enkelt kort i kreditkortsstorlek med färgade rutor. Då kan man ha sitt eget system för pinkoder som ingen annan än du själv begriper och dubblar man det så kan man även ha med CVV-koderna.

Självklart går det att knäcka ”huskeren” men det tar betydligt längre tid så man hinner förhoppningsvis stoppa alla korten om plånboken blir stulen. Har man skrapat bort CVV-koden kan ingen med tillfällig åtkomst till mitt kort memorera CVV-koden och använda det vid ett senare tillfälle. Lägger man dessutom ned lite tid på det så kan man plasta in kortet så det håller i plånboken.

Jag har själv gjort misstaget att lämna ifrån mig kortet vid en biluthyrning utomlands. När jag höll på att registrera mig vid bilutlämningen så tar man ju vanligtvis kopior på pass, körkort och drar en deposition från kreditkortet. Vad jag inte insåg var att de också kopierade kreditkortet och det räckte för killen i uthyrningsdisken att memorera CVV-koden när han lade kortet i kopiatorn så hade han därmed full access till mitt kort och kunde använda det på betting-sajter! Så enkelt är det.

Det är verkligen på tiden att bankerna tar tag i frågan!