Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/man-maste-sluta-vara-tysta-och-bli-en-del-av-losningen/

Insändare

Insändare. Män måste sluta vara tysta – och bli en del av lösningen

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Vi män måste inse att vi är en del av problemet med sexuella trakasserier och övergrepp, men också en viktig del av lösningen. I alla sammanhang vi befinner oss i behöver vi stötta de hjältar som driver kampen för ett samhälle utan övergrepp.

En skandal rasar i Hollywood sedan det uppdagats att hyllade filmproducenten Harvey Weinstein har sexuellt trakasserat och utnyttjat kvinnor i årtionden. Det är hjärtskärande att läsa om hur det påverkat och ärrat dem som blivit utnyttjade.

Colin Firth, en Hollywoodstjärna med över tre decenniers erfarenhet i filmbranschen spelade för 25 år sedan mot Sophie Dix. En av anledningarna till att det namnet kanske inte klingar lika bekant som Colins är för att det Weinstein utsatte henne för, då hon endast var 22 år gammal, gjorde att hon lämnade filmindustrin.

Sophie berättade för Colin om det som hänt, om än utan alla detaljer. Men han gjorde ingenting, mer än visade sitt stöd mot henne personligen. Ett beslut som nu enligt egen utsago plågar Colin. Förföljer honom.

Under den senaste tiden har jag även fått höra för många obehagliga berättelser från tjejer och kvinnor i min närhet. Om hur det är att ta löpturer på kvällen, hur det är att gå på fest, vad de får utstå på en vanlig stadspromenad. Jag har fått berättat för mig om slemmiga 60-åringar som erbjuder skjuts mot ”gentjänster”. Om studenter som antastar. Om medelålders män som sexualiserar sextonåringar, ropar, följer efter. Om alla de gånger som mina vänner fått gå av en tidigare hållplats för att de inte orkar sitta kvar.

Det smärtar mig att det finns så orimligt många kvinnor med liknande berättelser, något som #metoo-kampanjen visar med förkrossande effektivitet. Nästan trettio procent av gymnasietjejer och runt tio procent av gymnasiekillar har utsatts för någon form av sexuellt övergrepp, enligt en studie från Linköpings universitet. Globalt sett blir en femtedel av tjejer utsatta för sexuella övergrepp innan de fyllt femton år, enligt FN-organet UNIFEM.

Och det smärtar mig att det finns så många Colin Firths överallt. Män som hör, som ser, som får berättat för sig. Ibland som förvärrar genom att stämma in, hjälpa till eller skratta. Män som tittar bort. Eller män som är empatiska. Men som inte gör någonting. Alla män borde kunna erkänna skuld i det här.

Jag önskar se en rörelse av män som vill bli en del av lösningen. Som sätter en annan standard och vägrar skydda andra män som beter sig som kräk. Män som inte stannar vid att vara empatiska, utan också är handlingskraftiga och som erbjuder sig att hjälpa till. Sätta stopp. Även om det innebär att som ung och lovande skådespelare gå och skälla ut en skrämmande och auktoritär chef med sin karriär som insats.

Kanske ännu viktigare är att i sin vardag ifrågasätta och förändra en jargong som normaliserar objektifiering och mindervärdering av kvinnor. Inte minst i sammanhang där kvinnor inte har en röst alls. Om ”omklädningsrumssnacket” höjer sig ett par nivåer är jag övertygad om att även kvinnors status kommer göra det. Vi måste skapa en annan kultur.

Colin Firth spelade en fiktiv hjälte i sin senaste Kingsman-film. Riktiga hjältar är dock sådana som Sophie Dix som orkade berätta för person efter person fastän det bästa hon fick var empati och tystnad. Som kämpade sig vidare och orkade ändå. Jag säger inte att män nu ska ”rädda” kvinnor, det jag säger är att även hjältar ibland behöver sidekicks.