Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/man-med-skam-och-skuld/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi möter män med skam och skuld

Jag arbetar på Mansjouren i Stockholm och min mening är att det vi själva upplever räcker som bevis och då är det var och ens verklighet. Det viktigaste är att hitta en möjlighet att förhålla sig till det som sker och bli tagen på allvar och med respekt. Hitta ett sätt att ta sig ur sin egen skam eller skuld.

Det blir gärna smutskastning, där vi med olika påhittade vapen försöker fäkta och jämföra. Det blir lite som i en sandlåda: ”Min smärta är mycket större än din”.

Det vi själva upplever räcker som bevis och då är det var och ens verklighet. Det viktigaste är att hitta en möjlighet att förhålla sig till det som sker och bli tagen på allvar och med respekt. Hitta ett sätt att ta sig ur sin egen skam eller skuld.

Jag arbetar på Mansjouren i Stockholm där vi som volontärer möter män som både är förövare och offer. När de besöker oss, skulle jag vilja påstå att de främst upplever sig själva som offer för sig själva och vill hitta en väg ut.

Bland dessa människor och då främst män möter vi också män som både psykiskt och fysiskt blir utsatta. Kvinnan som tar deras gemensamma barn och flyttar från mannen och etablerat sig 60-70 mil bort från mannen. Män som har svårt att hantera sin egen ilska. Män som har ett komplicerat förhållande till mödrar och kvinnor. Män vars före detta kvinnor inte låter männen träffa sina barn, även fast det inte finns uttalat att mannen skulle vara olämplig. Män som, när de ligger och sover på nätterna, blir knivstuckna och nästan förblöder eller misshandlade med strykjärn så att de får hjärnskador. Män som slår sin partner, som också är en man. Listan kan bli lång och vems fel det är eller vems smärta som är störst blir mindre viktigt.

Vi möter alla dessa män och vårt mål på Mansjouren i Stockholm är att dessa män, vilka de än är, ska få en chans att våga tala om all den smärta de upplever, oavsett hur den sedan gestaltar sig. Vår förhoppning är att de ska få en chans att lära känna sig själv bättre.

Hos oss får man vara anonym och man får chans att möta män med liknande erfarenheter som ibland kommit ett steg längre. Hos oss finns en chans att förstå att man inte är ensam och vad man än gjort så är det inte vår uppgift att fördöma.

Mansjouren i Stockholm tar emot män både via telefon, individuella samtal och gruppsamtal. Vår främsta utmaning idag är att nå ut till alla de män som vill ha eller kanske behöver någon att tala med. Vi tar emot samtal från hela Sverige och vi märker att det finns ett stort behov i hela landet att få någon att tala med för att kanalisera sin egen smärta.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt