Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Män ska inte bära shorts på jobbet

Manliga shorts på en gågata i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Manliga shorts på en gågata i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är dags för svenska män att slopa shorts på jobbet. Det är omöjligt för en man att se välklädd ut i shorts. Det handlar om att skapa förtroende.

När det nalkas sommar, och svettpärlor blir det trendigaste smycket, är vi gärna snabba med att slänga av oss kläderna. Vi rör oss mot uteserveringar i hopp om italienska bubblor, gyllene machodryck och instagramvänliga hamburgare – herrar i shorts och damer i kjol. För landets herrar råder många gånger förvirring gällande detta plagg som låter vaderna andas. Är det socialt acceptabelt att byta långbyxor mot kortbyxor – eller är det helt fel?

En ledig dag ska den individuella friheten vara märkbar. Vill en man bära shorts ska inte den möjligheten bero på om han bor på landsbygden eller mitt i centrala Stockholm. Är det varmt och man på sin fritid vill bära shorts i stadsmiljö ska det självklart vara helt okej. Samtidigt, när man som individ gör ett fritt val bör man även vara medveten om att en konsekvens av sitt handlande kan vara andras uppfattning av ens persona. Ditt yttre speglar alltid ditt inre.

Många anser att män med shorts är lika med ofrivillig nakenhet i det offentliga rummet. Ett sådant argument är mycket bristfälligt med tanke på att vi kvinnor ständigt går omkring i kjol och klänning både på vår fritid och vår arbetsplats. Kvinnor kan å andra sidan se uppklädda ut i kjol medan det för män med shorts inte är möjligt på samma sätt.

Jag anser det vara omöjligt för en man, enligt vår tids klädkultur, att se välklädd ut i shorts. Genom historien kan vi se att män varit iförda korta shorts under formella uppdrag, men då har de även använt extremt höga strumpor. Skulle jag närvara vid en affärslunch eller en fin middag med en man som bär shorts hade vår tids kulturbaserade fördomar givit mig intrycket att han inte är seriös. Att gå till sitt arbete i shorts tycker jag således är fel då det varken ser bra ut eller gynnar det förtroende andra har för en som professionell.

Men måste man verkligen se bra ut på jobbet? Min åsikt är att man bör klä sig efter situation. Kläder är inte bara en bit tyg man klär sig i för att skyla sig själv. Även om du tror att du inte bryr dig det minsta om mode är sanningen att vi alla gör det.

Mode är den mest noggrant putsade spegeln när vi vill skärskåda vår kultur. Kläder är laddade med semiotik och vi använder dem för att framhäva vår individualitet och vår tillhörighet i en gemenskap. Det handlar i högsta grad om psykologi. På en byggarbetsplats får jag förtroende för arbetarna när de bär orangefärgade arbetsbyxor. På banken får jag förtroende för de män som bär kostym.  För att inge förtroende i professionell miljö är en noggrant utvald uniform viktig för att förmedla det budskap man vill. Kläderna man bär förändrar andras sätt att lyssnar på det man säger.

Det handlar inte om att begränsa nakna ben utan om att värdera ett upprätthållande av förtroende. Friheten ska däremot tillåta bara ben på fritiden även på män utan att det är konstigare än att ställa sig upp för att få till den perfekta bilden på den där burgaren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.