Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Män ska inte behöva gå med krökta ryggar

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

#Metoo-kampanjen ska inte vara en kamp mellan män och kvinnor. Det är en kamp mellan människor och samhället.

De som skriker högst, skriker inte för alla oss kvinnor. För ett par veckor sedan gav jag mitt inlägg till #metoo. Och samtidigt som vi är en samlad skara med en hel hög av upplevelser på olika nivåer så är vi också olika. För jag blir ledsen när man gör hela detta upprop till en "Nu-ska-män-få-se-kampanj". När man pratar om män som nu äntligen går med krökta ryggar och inte vågar möta blickar. Det är väl ingen vinst?

Det har väl aldrig någonsin varit en vinst att någon människa går med en krökt rygg? Vinst är det när en människa, trots felsteg möter förlåtelse och blir upprättad (och väljer en rätt väg). För mig är det ingen kamp mellan kvinnor och män, utan en kamp mellan människor och samhället; dess tankar, idéer och slogans som sköljer över oss, men som förstör.

Vi behöver slopa alla tankar som vårt samhälle har försökt banka in i oss om att "ensam är stark", att "känns det rätt så är det rätt", "sköt dig själv och skit i andra" och "han/hon är en vuxen människa".

När jag var yngre skojade vi om porr högt och lågt. Jag kan inte dra mig till minnes att någon tog ett seriöst samtal med mig om hur porren påverkar vårt sätt att se på sex. Men för att göra det måste man ju moralisera, och inget är mer förbjudet i det sexliberala Sverige, att berätta vad som skulle kunna vara rätt och fel, för allt är ju rätt så länge du känner för det, eller?

Men det handlar inte bara om porr. Det handlar om reklam, tv och musik. Det handlar om att Pitbulls musik är svinnajs att dansa till, men hans texter är usla om man vill att kvinnor och män ska lära sig att behandla varandra väl. Och då handlar det till sist bara om val. Val att välja bort, inte män, utan allt det i samhället som matar oss med skittankar som sätter spår i våra handlingar. För så länge det finns pengar i det kommer det aldrig att upphöra.

Nej. Skit i dig själv och sköt andra. Läs: Bry dig mer om hur det går för människor omkring dig än att du ska få göra det som "känns rätt" för dig. Ett helt annat mantra än vad samhället lär oss.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.