Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/man-som-inte-fragar-kvinnor-fragar-inte-heller-man/

DN Åsikt

DN Åsikt. Män som inte frågar kvinnor frågar inte heller män

Foto: Alamy

Män är inte bara dåliga på att ställa frågor till kvinnor, de är dåliga på att ställa frågor också till andra män.

Jag har med stort intresse läst om män som inte lyssnar på kvinnor – och framför allt aldrig eller nästan aldrig ställer några frågor till kvinnor.

Min reflektion är att jag tror att denna typ av män inte ställer särskilt många frågor till andra män heller. De är helt enkelt uppfyllda av sig själva, och det finns nog betydligt fler egenkära män än kvinnor. Jag tror alltså att den typen av män som är ointresserade av att prata med sin kvinnliga partner, kollega eller vän är inte särskilt intresserad av att prata med sin manliga partner, kollega eller vän heller.

Men denna egenskap ligger inte i den manliga kromosomen – utan det finns män som ställer frågor till andra människor, alltså till både män och kvinnor. Jag anser mig själv tillhöra kategorin som ställer frågor. Är dock värdelös på kallprat och mingel, utan ställer frågor och följdfrågor till de som jag kommer lite närmare, eller till dem som jag finner intressanta.

Många män verkar vara dåliga på att diskutera, filosofera, fundera högt, tänka högt och reflektera högt. Det blir mer påståenden och korta frågor som man redan vet att det finns enkla korta svar på. Kanske en del frågor egentligen mer ställs för att markera att man redan vet svaret.

Mäns brist på förmåga att uttrycka sig verbalt ställer till det på flera och djupare plan än att man inte visar kvinnor respekt genom att konversera dem. I slutändan kan denna brist på förmåga att uttrycka sig leda till våld mot kvinnor, barn och andra män. Verkligt tragiskt.