Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 00:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/man-vill-ocksa-bli-sedda-for-sitt-utseende/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Män vill också bli sedda för sitt utseende”

Journalisten Johan Hakelius linnekostym med blomma i knapphålet och näsduk i bröstfickan.
Journalisten Johan Hakelius linnekostym med blomma i knapphålet och näsduk i bröstfickan. Foto: Calle Lindgren

Att vilja bli sedd eller inte är inte bara ett kvinnligt dilemma. Min svåger som var småfet bantade ner sig och kom och berättade med glädje i rösten att ”fan, nu händer det ju att tjejer tittar efter mig”, skriver läsaren Gunnel Sundgren.

Att bli sedd eller att slippa bli sedd, är det kvinnors dilemma eller allas?

Måndag den 15 oktober har Dagens Nyheter två olika artiklar som tar upp denna aspekt. Catia Hultquist skriver i en krönika på DN Kultur om en god vän som beklagar sig över att ”sist jag var på fest hade jag nästan inget på mig ... ändå var det inga män som tittade”. 

Samma dag skriver reportern Annie Sääf om metoo-rörelsens ettårsdag: En intervjuad tonårsflicka säger att ”sitter du på tuben sent på kvällen så kan det bara vara att han sitter lite längre bort och söker ögonkontakt och aldrig släpper den. Då är det ju lite läskigt”. 

Så olika kan livet vara beroende på ålder. 

Men vad vill vi kvinnor egentligen? Många kvinnor ägnar mycket tid att se till att bli sedda av män och inviterar mäns blickar genom att ha nästan inget på sig, medan andra är glada att slippa de blickar som klär av.

Kanske är det ett mänskligt dilemma. Min svåger som var lång men lite småfet bantade ner sig och kom och berättade med glädje i rösten att ”fan, nu händer det ju att tjejer tittar efter mig”. 

Så hur har ni det killar och män – blir ni sedda? Och när slutar kvinnor på fester, barer och ute på stan vända sig om efter er och se vart ni tar vägen?

DN Åsikt 18 oktober 2018 kl 11

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.