Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 23:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/manga-aldre-svalter-for-att-de-har-svart-att-ata-sjalva/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Många äldre svälter för att de har svårt att äta själva”

Foto: Claudio Bresciani / TT

Många äldre är undernärda för att de inte klarar av att äta själva, inte för att maten är dålig. De kan ha svårt att tugga eller sakna aptit. Omsorgspersonalens rutiner måste förändras så att alla äldre får hjälp, skriver läsaren Ulf Koch.

Många äldre inom äldreomsorgen riskerar att svälta ihjäl. Det serveras visserligen mat regelbundet, men många klarar inte av att äta själva. Och de lämnas ofta vind för våg.

Dementa förstår inte alltid vad de ska göra när det är dags att äta. Parkinsonpatienter skakar så att maten hamnar överallt utom i munnen.

Många har svårt att tugga eller svälja. En del är ledsna eller deprimerade och har ingen aptit. Det finns många orsaker till att de äldre får för lite näring.

Undernäring ökar risken för svårläkta sår och infektioner, ökar risken för fallskador och funktionsnedsättningar samt påverkar den psykiska hälsan negativt.

Från ansvarigt håll talas det om att maten måste bli godare och näringsrikare. Men vad hjälper det om man har svårt att äta?

Det som behöver förändras är personalens rutiner. De måste under måltiderna hjälpa de boende. En del behöver matas, andra behöver stimuleras till att äta och dricka.

Ingen ska behöva lämna matbordet utan att ha fått i sig tillräckligt med mat och dryck.

DN Åsikt 18 oktober 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.