Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/manga-hamnar-aven-mellan-olika-myndigheter/

DN Åsikt

DN Åsikt. Många hamnar även mellan olika myndigheter

Man borde införa tjänstemän som hjälper de utsatta i samhället. Återinför tjänstemannaansvar.

Har jobbat som ”god man” och ”förvaltare”. I nästan tio år så stångades jag mot sjukvården, sociala myndigheter samt även anhöriga. Merparten av de huvudmän jag hade, kunde man ha hänfört till ”mammans väninna” i det inlägg som Henrietta Berg skrivit.

Tyvärr är mammans väninna inte unik i det svenska samhället, det finns väldigt många som är i exakt samma situation. Problemet är hur dagens samhälle ska uppmärksamma denna allt större grupp, inte bara av äldre medborgare, utan även allt yngre. Många hamnar även mellan olika myndigheter och därmed så händer det absolut ingenting. Ingen tjänsteman i berörda myndigheter ens eller har inte tid att ägna sig åt detta ärende.

Hur man ska komma åt detta allt större problem är det många som har olika åsikter om. En del är helt tagna från tomma intet men en del vore kanske värda att undersöka vidare på.

Om man tittar lite på hur andra länder ordnat sin verksamhet för just ”god man/förvaltare” så är vårt broderland i öster att föredra. Där är det så att tjänsteman från samhället som sköter denna verksamhet. Dessa har dessutom de lagar som reglerar offentliga tjänsteman, hur de ska hantera olika ärenden samt vad som händer om man inte gör det, Finland har lagar som reglerar tjänstemännens ämbetsmannaansvar, något som svenska riksdagen tog bort i mitten av 90 talet. Inga-Britt Ahlenius påtalade detta i ett av SVT Uppdrag granskningsprogram att vi i Sverige inte har denna lag längre, och pekade på att det skulle behövas.

Märkligt att också den utredning om ”god man/förvaltare” har blivit liggande och ingen av berörda politiker ha vågat röra detta sedan början av 90 talet då denna rapport presenterades.

Jag tror att om det fanns en grupp tjänstemän som är oberoende och som sköter de utsattas ställning i samhället skulle säkert en hel del av dessa så tråkiga mänskliga lidanden minska, men tyvärr inte försvinna helt.