Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/manga-kan-inte-betala-elektroniskt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Många kan inte betala elektroniskt”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Elektroniska betalningar ofta är smidiga för de flesta av oss, men de har många nackdelar. För den som inte kan få ett bankkort är det omöjligt, skriver EU-parlamentskandidaten Svante Linusson (C).

Rätta artikel

Ingen vill tvinga Bertil Myhr, som skrivit ett svar på min insändare på DN Åsikt, att använda kontanter. Men valfriheten behövs för de som vill göra det.

Jag beskrev flera anledningar för individer att vilja använda kontanter och för samhället att vilja ha dem kvar. I sitt svar bemöter inte Myhr något av mina fyra argument om varför kontanter är viktiga.

Han tar i stället upp rånrisken och det är mycket riktigt en av nackdelarna med kontanter. Men även om rätten att betala kontant stadfästs i lag kommer de flesta transaktioner att fortsätta ske elektroniskt och mängden kontanter i omlopp är redan mycket lägre än för bara tio år sedan, vilket också sänker rånrisken avsevärt. Tjuvar får hitta andra saker att stjäla.

Myhr påstår att det är föråldrat med kontanter, därför att många väljer att inte handla kontant. Men att kontanter försvinner är ingen naturlag, tvärtom är utvecklingen i Sverige unik i världen.

Visst är det så att elektroniska betalningar ofta är smidiga för de flesta av oss, men de har många nackdelar. För den som inte kan få ett bankkort är det omöjligt. 

Det är valfriheten att kunna betala kontant som jag vill skall skyddas i lag. Ingen vill tvinga Myhr att betala kontant. Frågan är varför vissa vill hindra oss andra från att göra det?