Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/manga-rektorer-i-skolorna-ar-inkompetenta/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Många rektorer i skolorna är inkompetenta”

En elev sover under en lektion i en högstadieskola i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Många rektorer i landets skolor är inkompetenta. De rekryteras ofta från förskolan, men det är omöjligt att applicera metoder man använder för små barn på elever i mellan- och högstadiet, skriver läsaren Gunnel Kindahl.

Rätta artikel

I debattartikeln om Socialdemokraternas självkritiska omprövning av skolpolitiken (DN Debatt, 12 februari) beskrivs strävan att stärka studieron genom att förenkla avstängning av elever som ”hotat eller utsatt andra för våld”. Åtgärden riskerar dock att bli tandlös eftersom det inte är juridiken som tycks vara det huvudsakliga skälet till att rektorer inte tar till disciplinära åtgärder. 

Nio av tio rektorer uppger att de känner till sina befogenheter, men de anser helt enkelt inte det önskvärt med disciplinära åtgärder som kvarsittning eller avstängning.

I en enkät har det framkommit att dessa rektorer föredrar ”samtal, stöd och förebyggande arbete”. Det är en häpnadsväckande inställning, som kanske har sin grund i att rektorerna saknas kompetens för sitt viktiga uppdrag.

De rekryteras ju numera ofta från förskolan. Man kan inte applicera de metoder man använder för små barn när det gäller elever i mellanstadiet och högstadiet. 

Problemen måste lösas av kompetenta och för verksamheten lämpliga personer med specialinriktad utbildning som har pondus, erfarenhet och utbildning för att hantera hotfulla skolbarn.

Låt oss slippa den allestädes närvarande ”banala godheten”! Ställ krav och var tydlig! Lagstiftningen är även rektorer skyldiga att följa.