Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mangsysslare-behover-statligt-stod/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Mångsysslare behöver statligt stöd”

Föreställning med Cirkus på ett flyktingboende i Huddinge 2018.
Föreställning med Cirkus på ett flyktingboende i Huddinge 2018. Foto: Emil Wesolowski

INSÄNDARE. Mångsysslande kulturpersoner utan fast jobb drabbas hårt av coronakrisen. Det behövs statligt stöd för denna utsatta grupp som ofta inte omfattas av A-kassan, skriver konstnären och konstpedagogen Carina Söderström.

Statsminister Stefan Löfven säger betryggande att ingen ska lämnas i sticket. Arbetsgivare, och löntagare ska skyddas från ekonomisk kollaps. Det är bra!

Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd lyfter frågan om kulturarbetare på teaterscener och andra arenor, där artister, skådespelare med flera inte kan uppträda, utan måste gå hem. 

Men jag undrar hur vi mångsysslande kulturarbetare utan fast anställning ska stöttas ekonomiskt i dessa covid-tider? Det är många som försörjer sig på projekt- och timanställningar, till exempel med filmfestivaler, skapande skola, med konst för äldre osv. Detta ställs in nu och våra löner fryser inne tillfälligt eller helt och hållet. 

De som anordnar sådana jobb har inte ett övergripande ansvar för oss. Så vem har det? A-kassan räcker ofta inte till eftersom vissa hoppat på skuttjobb, pluggat emellan och är ung osv.

Vem tar ansvar för och ser oss? Finns det något skyddspaket för oss?

Po Tidholm på DN Debatt: ”Rädda svenskt kulturliv med katastrofplan från trettiotalet”