Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/manniska-men-anda-inte/

DN Åsikt

DN Åsikt. Människa – men ändå inte

Om alla i sin yrkesutövning hade laglig möjlighet att vägra utföra uppgifter med tanke på vad som hypotetiskt skulle kunna hända i framtiden och som de då skulle kunna ha dåligt samvete över, skulle det bli en ohanterlig situation.

Rätta artikel

Självklart borde de flesta få dåligt samvete av att beröva en annan människa sitt liv. Joakim Bergman menar att det är grunden till att barnmorskor ska kunna vägra utföra aborter.  Men resonemanget har brister.

Ett foster i tidigt stadium är något som i slutändan långt efter födseln blir en människa kapabel att tänka, uppleva kärlek, ingå i en gemenskap och bidra till samhället, javisst. Men ett foster i ett tidigt stadium är ingen sådan människa, och det är mot den varelsen eller organismen som aborten sker, inte mot en fullt utvecklad människa.

Med Bergmans resonemang är ju alla aborter ett avslutande av ett mänskligt liv och borde i sådana fall förbjudas. Om alla i sin yrkesutövning hade laglig möjlighet att vägra utföra uppgifter med tanke på vad som hypotetiskt skulle kunna hända i framtiden och som de då skulle kunna ha dåligt samvete över, skulle det bli en ohanterlig situation.