Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/manskligheten-borde-lagga-pengar-pa-annat-an-rymdturism/

DN Åsikt

DN Åsikt. Mänskligheten borde lägga pengar på annat än rymdresor

Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Enskilda är villiga att betala upp till en halv miljard kronor för att åka runt månen. Det är naturligtvis upp till var och en att bedöma vad man ska använda sina pengar till, men varför inte låta dessa pengar stanna på jorden – där skulle de göra mer nytta.

Nu räcker det inte längre att resa till Thailand eller Dubai. Att bo på det lyxigaste hotellet och lägga upp bilder på sociala medier så att hela världen kan se och avundas, är inte längre nog. Rymdturister kommer kanske redan nästa år att flyga för första gången runt månen. Men till vilket pris?

Den 1/3 skrev DN en notis om att miljardären Elon Musk, som har grundat det privata rymdföretaget Space X, har anlitats för att skicka två personer runt månen. Personerna har redan betalat en stor handpenning som just nu är okänd. Enligt Thomas von Heijne, vetenskapsreporter hos Aktuellt, finns det generella uppgifter hos NASA att det kan kosta upp till en halv miljard svenska kronor att resa som rymdturist.

En halv miljard svenska kronor. Bara för nöjes skull. Det är privatpersoner som betalat ur egen ficka, och det är ju upp till var och en vad ens pengar ska användas till. Men tänk vad som skulle kunna göras för en halv miljard kronor?

Musikhjälpen, Sveriges Radio årliga insamling som pågår under en vecka i december, samlade förra året in nästan 50 miljoner kronor. Två av miljonerna räckte till att 7 000 barn i Sydsudan kan gå i skolan i säkra skolbyggnader trots konflikten som pågår i landet. Rädda barnen i Jemen kan med två miljoner från insamlingen nå ut till 8 772 barn som får chansen att gå i en säker skola där det finns vatten.

Detta är ”bara” fyra miljoner kronor ifrån en insamling. Förstå vad en halv miljard kronor skulle kunna räcka till. Tre miljoner människor, bara i Somalia, är i akut behov av hjälp för att kunna få mat för dagen. En halv miljard kronor kan inte lösa alla världens konflikter eller skapa fred, men så mycket pengar skulle kunna förändra livet för hundratusentals människor.

Det finns säkert många människor som drömmer om att få resa ut i rymden. När jag själv var liten och tittade på barnprogrammet ”Tillbaka till Vintergatan” var det såklart att rymden lockade. Tänk allt spännande som kan finnas därute. Tänk att kunna titta på jorden ifrån månen. Men trots att rymdturism verkar vara ett faktum, är det långt ifrån alla som kommer kunna göra denna resa. Det är bara en extremt liten del av jordens befolkning som ens kan överväga att betala så mycket pengar.

Borde inte vi människor stå med fötterna på jorden och arbeta tillsammans för att alla som finns på vår planet ska ha ett värdigt liv?