Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/markligt-att-pensionen-bli-mindre-for-att-vi-lever-ihop/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Märkligt att pensionen bli mindre för att vi lever ihop”

Kuvertet med prognosen om den allmänna pensionen skickas ut av Pensionsmyndigheten till alla som haft en pensionsgrundande inkomst.
Kuvertet med prognosen om den allmänna pensionen skickas ut av Pensionsmyndigheten till alla som haft en pensionsgrundande inkomst. Foto: Maja Suslin/TT

Trots att sambeskattningen avskaffades 1971 blir den allmänna pensionen mindre för sammanboende än vad prognoser anger i orange kuvertet från Pensionsmyndigheten. Detta är märkligt och öppnar för falska separationer, skriver den nyblivne pensionären Wille Börlin.

Rätta artikel

I fjol gick jag och min sambo sedan 45 år i pension. Först min sambo – för henne hade den redan blygsamma summan som presenterats i orange kuvertet krympt med ytterligare en tusenlapp brutto vid första utbetalningen.

Efter några samtal till Pensionsmyndigheten fick vi veta att orsaken var att vi hade barn tillsammans och bodde ihop och därför skulle behandlas som gifta.

Några månader senare fick jag min pension och samma sak gällde även för mig. Min första undran är varför inte prognosen kunde varit korrekt från början?

Vi har inte försökt dölja civilstånd eller gemensamt barn så det borde ju vara lätt att inkludera dessa variabler vid beräkningarna. Vi är ju annars alla väl dokumenterade i myndigheternas register.

Undran två är varför pensionen blandas ihop med civilståndet? Den gemensamma beskattningen avskaffades ju 1971. Pensionen är ju uppskjuten lön och i hög grad individuellt inarbetad.

Jag förstår att bostadsbidrag och liknande tar hänsyn till hur hushållet är sammansatt, där det kan vara en ekonomisk fördel att vara två som delar på kostnaderna. Men pensionen?

Om denna märkliga konstruktion togs bort skulle min sambos pension öka med närmare 10 procent. Det vore en ganska ansenlig höjning, i alla fall mer än de 30 kronor i månaden som politiker brukar skryta med, innan de höjer skatten med 45 kronor.

Man kan ju också fråga sig hur många falska separationer som skapats av detta system. Maken skriver sig i sommarstugan. Två hushåll i stället för ett, kanske med bostadsbidrag till bägge?