Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/marknadshyrorna-finns-redan-i-stockholm/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Marknadshyrorna finns redan i Stockholm”

Kungsholmen i Stockholm. Foto: Roger Turesson

INSÄNDARE. Marknadshyrorna finns redan i Stockholm. Den redan segregerade hyresmarknaden har inte skapat den effekt man hoppats på, skriver hyresgästen Lena Tranberg.

Borgerlighetens dröm om att införa marknadshyror riskerar att bli verklighet genom partierna bakom januariavtalet, åtminstone vid nyproduktion. Men i Stockholm har vi redan marknadshyror. Det visar Statistiska centralbyråns statistik.

På Östermalm kostar en trea på 70 kvadratmeter 9 170 kronor. I Spånga-Tensta kostar motsvarande lägenhet 5 828 kronor.

På den övre halvan av prisskalan med treor för drygt 8 000 kronor finns Kungsholmen, Södermalm, Hägersten-Liljeholmen, Bromma och Norrmalm samt Älvsjö. Övriga stadsdelar finns i spannet mellan 7 862 kronor (Enskede-Årsta-Vantör) och 6 119 (Skärholmen).

Där jag bor kostar en nyproducerad tvåa cirka 9 000 kronor. Jag begriper inte hur marknaden skulle underlätta för människor som behöver lägenhet och inte har fast, hög inkomst, att hitta något eget.

Marknadshyror ska skapa rörelse på bostadsmarknaden, tror vissa politiker och ekonomer. När boendet blir dyrare tvingas folk till slut flytta och några blir utan. Det ska lösas med bostadsbidrag, hör man plötsligt från annars så bidragsfientliga borgare. Och socialbidrag till slut, får man förmoda.

Den redan segregerade hyresmarknaden har inte skapat den effekt man hoppats på. Nu kanske mer relevanta och verklighetsnära förslag kan komma.