Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/max-klimatkompenserar-bara-en-brakdel/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Max klimatkompenserar bara en bråkdel”

Max hamburgerrestaurang i Barkaby norr om Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Hamburgerkedjan Max påstående att företaget är klimatpositivt stämmer inte. Max kompenserar bara för en sjundedel av nötköttets totala klimatpåverkan, skriver Jonas Paulsson.

Koncernchef Richard Bergfors och vice koncernchef Christoffer Bergfors hävdar i ett svar på min insändare på DN Åsikt att hamburgerkedjan Max är ett klimatpositivt företag. De menar att deras företag är med och driver klimatfrågan och omställningen mot en mer växtbaserad kosthållning.

När Max påstår att företaget är klimatpositivt är det svårt att ta på allvar. I sina beräkningar av livsmedels klimatpåverkan tar man inte med i beräkningen att den mark som används skulle kunna återbeskogas. Då blir klimatpåverkan från nötkött radikalt mycket större.

Enligt Chalmersforskaren Stefan Wirsenius handlar det om 150 kg koldioxid per kilo nötkött. Man kan ifrågasätta klimatkompensation och nyttan av det. Men även om man accepterar tanken bakom klimatkompensation är det ett faktum att Max endast kompenserar för en sjundedel av nötköttets totala klimatpåverkan.

Djurindustrins konsekvenser begränsas inte till klimatet. FN:s jordbruksorganisations djuruppfödningsrapport  ”Livestock’s long shadow” är den största och viktigaste vetenskapliga redogörelsen om djurhållningens miljöpåverkan. Rapporten pekar ut djurhållning för köttproduktion som en av de största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter.

Djurhållning toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar. Företaget Max kompenserar varken för dessa katastrofala konsekvenser, förlusten av biologisk mångfald eller för de kostnader som drabbar skattebetalarna i form av ökad ohälsa som följer på att folk äter Max mat.

Nog är det sant att Max är med och driver klimatfrågan – men åt ett håll som i absoluta tal innebär ökad konsumtion av nötkött. Richard och Christoffer Bergfors skrev själva i en debattartikel i Lant Lantbruk (2 juli 2019) att de ökar sina inköp av nötkött. Bevare oss för sådan klimataktivism!