Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/med-mork-host-kommer-en-mork-mentalitet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Med mörk höst kommer en mörk mentalitet

Foto: Matthias Schrader/AP

I och med att hösten kommit verkar många ha lagt sig till med en negativ mentalitet och skyller det på vädret och frånvaron av solljus. Men vi har alla ett eget ansvar. Tillsammans kan vi lyfta stämningen till det bättre.

Jag har märkt att hösten påverkar oss människor till att skifta sinnesstämning till det sämre i jämförelse med våren och sommaren. Att mörkare tider med kalla mornar och ostadigare väderprognoser är mindre populärt gentemot sol, bad och grillning på verandan är fullt förståeligt. Det jag däremot inte förstår är att en så stor klyfta av människor bara ”ger med sig” när det kommer en mörkare period.

Busschauförrerna fryser. Föräldrarna är trötta. Ungdomarna är rastlösa. Studenterna är stressade. Singlarna är ensamma. Paren är osams. Det är som att kliva rakt in i en mardröm ibland när bussen ska avgå på måndagsmorgonen. Det enda jag ser är zombies som sitter och stirrar ned på mobilen med blodsprängda ögon och en kall blick. Det är hörlurar på och noll interaktion med allmänheten. Alla sköter sig själv och ingen bryr sig om andra.

Ifall du vet med dig att hösten påminner dig om dina skelett i garderoben eller den där drömpartnern som dumpade dig så kanske det är dags för att aktivt försöka ändra på mentaliteten? Bara för att en mörkare årstid kommer så betyder inte det att du och ditt liv är på väg rätt ner i soptunnan.

Ordspråket: "Optimisten ser en möjlighet i varje problem. Pessimisten ser ett problem i varje möjlighet" kan appliceras här. När hösten kommer så får du ta del av de vackraste färgerna som naturen i Sverige har att erbjuda. Du kan mysa framför teven med tända värmeljus och dricka te under filten – och samtidigt ha ett gott samvete. Eller kanske är det här perioden då du ska träna stenhårt för att äntligen kunna uppnå den där strandkroppen som du alltid velat ha? Böcker som du alltid har velat läsa bör kunna prioriteras nu!

Poängen är enkel: Ifall du vet att en tuffare period är på ingång så bör du också agera för att tackla detta. Prova på någon ny hobby eller hör av dig till den där gamla kompisen som du trivs så bra med. Lyssna på musik som gör dig glad och se filmer som gör att du viker dig av skratt. Dansa i vardagsrummet efter jobbet eller fördjupa dig i något ämne du finner intressant.

Vi kan inte bara låta denna impulsiva mentalitet styras av externa händelser som vädret och solljuset. Du har till stor del ansvar för ditt eget välmående och om du vill kunna le lika brett under den mörkaste vinterdagen som den ljusaste sommardagen så får du också lägga ned lite energi på att det faktiskt ska bli en verklighet.

I samhället har vi alla ett ansvar. Din negativa attityd påverkar min attityd som i sin tur påverkar de i min närhet. Låt oss lyfta upp stämningen i Sverige så skall vi nog se att även svenskar kan le på busshållsplatsen under den där kalla höstmorgonen.