Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Med rätt inställning förstör inte rullatorn din hållning”

Kvinna med rullator i Rimbo i Uppland.
Kvinna med rullator i Rimbo i Uppland. Foto: Nicklas Thegerström

En rullator gör det möjligt att röra sig mycket även utanför hemmet. Den förstör inte heller vår hållning, förutsatt att handtagen är inställda på rätt höjd, skriver läsaren Marie Testorf.

Gunilla Millberg skriver i sin insändare att hon har spinal stenos och ifrågasätter varför Sverige är det rullatortätaste landet i världen. Jag har samma åkomma och är evigt tacksam för att rullatorn finns. Den gör det möjligt att röra sig mycket även utanför hemmet. 

Du har bott i England och ”där erbjuder man sjukgymnastik i stället”. Vi har en väl utbyggd sjukgymnastik i Sverige med skickliga fysioterapeuter. Dessa möter jag två gånger i veckan. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Att det troligen finns fler rullatorer i Sverige än andra länder (men de finns nästan överallt i världen i dag) beror på svenskan Aina Wifalk. Hon var kurator och fick avbryta sin sjuksköterskeutbildning eftersom hon drabbades av polio vid 21 års ålder.

Efter att ha gått med käppar i 20 år blev hennes axlar utslitna. Då uppfann hon rullatorn. Hon sökte aldrig patent på den eftersom hon önskade att så många som möjligt skulle få tillgång till den.

Millberg berättar om länder hon besökt utan att se en enda rullator i sikte. Här i Sverige har mycket gjorts för att även människor med funktionshinder syns och är delaktiga i samhället.

En rullator rullstol, permobil gör detta möjligt tack vare färdtjänsten som är ganska unik för vårt land. I andra länder, exempelvis ett så rikt land som Tyskland, är detta inte en självklarhet.

Har man ett rörelsehinder tillbringar man mycket mer tid hemma och syns inte i samma utsträckning En rullator förstör inte heller vår hållning, som du menar (förutsatt att handtagen är inställda på rätt höjd), och de förstör definitivt inte vår ryggrad. Att stå upp är bättre än att bara sitta.

Det handlar inte alls om att vi är “bekväma” – tvärtom.

DN Åsikt 8 oktober 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.