Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-23 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/medborgare-ska-inte-behova-kasta-bort-sin-rost/

Insändare

Insändare. Medborgare ska inte behöva kasta bort sin röst

Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Medborgare ska inte riskera att kasta bort sin röst för att de väljer att lägga den på ett litet parti. Låt röstsedeln innefatta ett andrahandsval och stärk därmed demokratin. 

Vore det val till riksdagen i dag skulle så många som var tionde väljare kunna få se sina röster hamna i papperskorgen. De är väljarna som röstat på partier som fick mindre än fyra procent när alla röster räknats.

Kanske är det en uppsättning värderingar, en specifik kärnfråga eller en långsiktig vision som fått dessa väljare att låta ett mindre parti representera just dem i arbetet för att förbättra Sverige. Oavsett vilket måste varje väljare inför nästa val förhålla sig till om det är värt att chansrösta efter sin övertygelse – eller rentav taktikrösta på fel parti för att nå en majoritet.

Det talas ofta om att skydda den demokratiska processen, men alltför sällan om att utveckla den. I valet 2014 valde nästan var sjunde röstberättigad att inte rösta. En bra siffra med internationella mått, men knappast något att vara nöjd över.

Var för sig kan dessa problem tyckas små, men om de kombineras kan det värsta scenariot bli riktigt dåligt. Nästan var fjärde röstberättigad svensk skulle kunna sakna en representant i parlamentet 2018.

Lösningen finns redan. STV eller Single transferrable vote innebär att det finns ett första och ett andrahandsval på röstsedeln. Om det första valet inte kommer in i riksdagen faller rösten automatiskt på andrahandsvalet. Systemet används i dag framgångsrikt vid alla val på Irland och Malta samt i Australiens senatsval. Med ett sådant system kommer fler röster få betydelse och valresultatet bli rättvisare.

Vi har idag ett parlamentariskt läge där partier ur båda blocken balanserar kring riksdagsspärren. Sällan har det funnits bättre förutsättningar för att nå en bred överenskommelse och rusta upp valsystemet. Liksom tvåkammarriksdagen är det hög tid för enpartisedeln att tas ur bruk. Ge oss möjligheten att rösta med hjärtat och stärk demokratin.