Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/medicinska-aldersbedomningar-ar-rattsligt-osakra/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Medicinska åldersbedömningar är rättsligt osäkra”

Medicinska åldersbedömningar är rättsosäkra, vilket innebär att alla ensamkomman de borde få stanna i Sverige, anser insändarskribenterna.
Medicinska åldersbedömningar är rättsosäkra, vilket innebär att alla ensamkomman de borde få stanna i Sverige, anser insändarskribenterna. Foto: Andrea Brask

Tusentals asylsökande ungdomar har utsatts för medicinska åldersbestämningar som inte är rättssäkra. Det enda rimliga är att alla de ensamkommande unga får stanna i Sverige, skriver Karin Fridell Anter, Kia Edvardson Hans Lindberg och Katarina Nyberg.

Rätta artikel

Äntligen har regeringen tvingats ta tag i de medicinska åldersbedömningarna av asylsökanden. Metoden har använts i snart två år, och ifrågasatts av rättsläkare och andra experter nästan lika länge.

I slutet av december kom krav på en oberoende granskning från Svenska Läkaresällskapet, som är läkarkårens vetenskapliga organisation, och från Statens medicinsk-etiska råd, som är tillsatt av regeringen.

En sådan granskning behövs verkligen. Men den tar tid. Vad händer under tiden? Och vad händer med de ungdomar som redan har bedömts felaktigt? Under tiden har de faktiskt blivit vuxna, skyfflats runt i Sverige, förlorat skolgång och boende, fått avslag, flytt till andra länder, deporterats. 

Det räcker inte att komma i efterhand och säga att man har gjort fel. Ungdomarnas liv är nu, och det enda rimliga är att omedelbart stoppa alla utvisningar med hänvisning till att den process som lett fram till dem inte varit rättssäker. Det går inte att i efterhand reda ut denna röra och avgöra vilka åldersuppskrivningar som var rätt och vilka som var fel.

Den ”gamla gymnasielagen” erbjuder möjligheter för ungdomar som var under 18 år när de fick sitt första avslag. Ska den nu tillämpas retroaktivt för ungdomar som faktiskt har hunnit bli både 18 och 19 under tiden? För underåriga som får avslag är det avgörande om det bedöms finnas ett ”ordnat mottagande” i hemlandet  -  hur ska man utreda det i efterhand?

Det går helt enkelt inte att ”göra om, göra rätt”. Det enda möjliga är att göra rätt utan att ens försöka göra om.

Låt alla de ensamkommande unga stanna i Sverige, eftersom Sverige inte har förmått ge dem en rättvis asylprövning. Se till att staten tar ansvaret för att de som förlorat försörjning, bostad och utbildningsplatser får tillgång till detta, så att de kan få chansen att börja fungera som fullvärdiga medlemmar av det svenska samhället.

Och erbjud dem som deporterats att komma tillbaka till Sverige, med uppehållstillstånd och skadestånd. Så gör man med människor som suttit orättvist häktade, så bör man också göra med dem som hållits i förvar eller deporterats utan rättssäker prövning.