Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/medierna-har-svikit-sitt-ansvar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Medierna har svikit sitt ansvar

Knytblusmanifestationen på Stortorget i Gamla stan i torsdags lockade cirka 3.000 personer som krävde att hela Svenska Akademien avgår. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den tredje statsmakten, medierna, alltmer börjar anta rollen av pöbel. Metoo startade som en värdefull väckarklocka, men passerade åtskilliga gånger anständighetens gräns. Nu går drevet mot Svenska Akademien.

Media, den tredje statsmakten, ska ha en viktig roll i en demokrati. Makthavare granskas, sanningar grävs fram, människor får objektiv upplysning och inte bara de styrandes bild. Vi slår oss för bröstet över att vi till skillnad från Ryssland, Kina etc har fria medier.

Men hur stolta kan vi vara? Att sociala medier översvämmas av inte bara påhittade sanningar, ”fake news”, utan också hat och förnedring vet vi. Politiker försöker ta Facebook och Youtube i örat. De lovar bättring, medan mobbning och trakasserier riskerar ta knäcken på många både barn och vuxna. Men att även dagstidningar beter sig likadant är en katastrof.

Metoo startade som en värdefull väckarklocka, men passerade åtskilliga gånger anständighetens gräns, och dagstidningar hakade på, pekade ut och dömde till höger och vänster. Att protestera som ”gubbe”, den gängse benämningen på män, vore socialt självmord. Män ÄR förtryckare. Det har nästan blivit statsreligion.

Några få modiga kvinnor framhöll risken för rättssamhället, men det drunknade i bruset av mediadrev och lynchstämning. Den uthängde har ingen chans att försvara sig. Skyldig utan domstolsprocess. När någon tar livet av sig snyftas det klädsamt. Det var ju inte meningen, särskilt som anklagelserna var fel.

Just nu är det Svenska Akademin. Alla (utom juristerna) VET vilka som är skyldiga. Enligt medier vägrade Katarina Frostensson lämna arbetet i Akademin förrän i så fall Sara Danius avgick. Kristina Lugn och Jayne Svenungsson tyckte Sara Danius borde avgå. Sara Stridsberg sitter kvar. Fem kvinnor. Mähän? För enligt mediadrevet är allt ”gubbväldets” fel.

Gurun Ebba Bratt-Wittström, som i decennier smörjt sig i kretsarna, och fram till nyligen tyckt att Sara Danius inte klarar sin roll, suckar nu över tragedin. Kulturmännens förtryck. Och i den största dagstidningen, Dagens Nyheter, har ”de 18 bästa blivit de 11 sämsta”, bottenskiktet som bara förtjänar förakt.

Att Svenska Akademin är i kris är illa. Och sexuella trakasserier är oacceptabelt. Men en mycket större fara för samhället är att tredje statsmakten, medierna, alltmer börjar anta rollen av pöbel. Media utan ansvar, sociala media utan kontroll, fake news, drev där individer och grupper svartmålas, kan släppa fram mörka krafter. Det som hände på 1930-talet kan hända igen!