Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/medierna-maste-anstalla-unga-journalister/

INSÄNDARE

Insändare. ”Medierna måste anställa unga journalister”

INGRESS. Dagstidningar måste anställa unga journalister för att bättre spegla yngres levnadsvillkor. Som läget är i dag syns knappt unga människor i traditionella medier, skriver Anna Olsson, Mina Asp Romefors, Clara Wallman och Hanna Lindqvist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Slå upp en dagstidning och lusläs den. Räkna hur många gånger en ung person tilldelas utrymme att yttra sig. Inte så många, eller hur?

Enligt Statistiska centralbyrån är ungefär 20 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 14-24 år. Det betyder att var femte person mycket sällan mycket sällan ges utrymme i tidningarna.

Vi som står bakom den här artikeln är unga korrespondenter från Skellefteå i norr till Ängelholm i söder jobbar för att unga röster ska höras, från hela landet.

Vi slogs direkt av hur normaliserat ungas utanförskap är i media. Till följd av denna uteslutning har vi vuxit upp i en verklighet där medierna varken angår oss eller lyssnar på oss.

Nu har vi fått en plattform där vi som tillhör de 20 procenten äntligen får utrymme att höras. Vi blir inkluderade, både som skapare och deltagare.

För att unga ska kunna ta plats behöver medielandskapet moderniseras och även utformas utifrån det faktum att unga människor är en viktig målgrupp och bärare av viktig information och kompetens.

En vanlig fördom är att unga människor inte har tillräckligt med kunskap och livserfarenhet för att kunna bidra med intressanta och relevanta perspektiv till övriga samhällsmedborgare. Problematiken i det resonemanget ligger i att vi inte får möjlighet. Om våra upplevelser, erfarenheter och tankar sågs som viktiga och gavs utrymme så skulle vi med vårt deltagande kunna bidra till samhället på flera olika sätt.

Vi lever i en ny tid där unga måste tampas med samma problem som tidigare generationer samtidigt som vi även möter nya svårigheter ingen annan generation mött tidigare. Samtidigt som vi står i brytpunkten mellan barndom och vuxenliv representeras varken din åldersgrupp eller din röst i media.

Det är dags att ändra på det. Låt oss unga ta plats i medierna! Unga människors röst behöver höras och lyssnas på. Våra uttryck och upplevelser är viktiga att ventilera. Dessutom är det viktigt att andra åldersgrupper att få ta del av information och kunskap vi tillsammans bär på.

Under våren har ungdomar över hela landet arbetat fram idéer, förslag på förändring och förbättring för att lyfta ungas röster. Därför anordnade Youth 2020 ett toppmöte i Stockholm den 20 september. Till mötet kom 200 ungdomar från hela Sverige för att presentera sitt arbete och sina förslag för inbjudna makthavare och experter.

Nu är det slut på gullandet med ungdomskonferenser och alibin i styrelser. Ge oss mandat och makt på riktigt! Vart är de ungas nättidning? Vilka myndigheter, företag, medier eller organisationer är villiga att omfördela makt till oss?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt