Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/medierna-maste-bli-battre-pa-att-bevaka-hela-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Medierna måste bli bättre på att bevaka hela Sverige”

Det är viktigt att stötta de lokala redaktioner som finns och skapa förutsättningar för att de ska kunna bevaka lokalsamhället även i framtiden, skriver Carl-Christian Frunck.
Det är viktigt att stötta de lokala redaktioner som finns och skapa förutsättningar för att de ska kunna bevaka lokalsamhället även i framtiden, skriver Carl-Christian Frunck. Foto: Jeppe Gustafsson/IBL

Mediebolagen fastnar ofta i att bevaka den stad där redaktionen sitter och mycket av den övriga bevakningen tenderar att bli ”safarijournalistik”. Det är knappast är till gagn för landsbygden, skriver journaliststudenten Carl-Christian Frunck.

Rätta artikel

Frågan om Sveriges medielandskap har aktualiserats genom den senaste public service-utredningen. Vi ska i framtiden betala tv- och radiolicensen via skattesedeln. Men frågan är: kommer public service att spegla hela landet och fylla sitt uppdrag?

Jag studerar till journalist på en folkhögskola i Stockholm och tänker på public service som en självklar del i det svenska medielandskapet och som en självklar del i ett demokratiskt samhälle med oberoende medier som berättar om vad som händer i samhället. 

En viktig och ganska bortglömd del av detta är lokalradion. Lokalradio och lokala tidningar har en oerhört viktig roll. Det brukar också ofta finnas en mycket, om än inte så stor, trogen lyssnar/läsarskara, eftersom det berör människor och deras vardag.

Frågan om lokaljournalistik har dock ställts på sin spets på grund av att många mediebolag har det tufft ekonomiskt. På många platser i landet har man stora problem att få finansieringen att gå ihop vilket har inneburit att det har skett en ökning av ”vita fläckar” på kartan. I vissa kommuner finns det inte någon lokal bevakning alls och inte en enda journalist är bosatt i området. 

Det är viktigt a tt stötta de lokala redaktioner som finns och skapa långsiktiga förutsättningar för att de ska kunna bevaka lokalsamhället även i framtiden. Men man borde också stärka public service närvaro. 

När det gäller public service står det i sändningstillståndet att de ska finnas tillgängliga för 99,8 procent av den fast bosatta befolkningen via marknätet. Detta för att vi alla finansierar det, men också som en del i krisberedskapen; alla ska kunna nås av viktig information. En del i uppdraget är också att ”erbjuda ett mångsidigt programutbud som speglar förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen”. Men klarar public service detta uppdrag och hur mäter man det? 

De lokala redaktionerna fastnar ofta i att bevaka den stad där redaktionen sitter. Det kan säkert variera över landet, men jag misstänker att tendensen är densamma på många ställen. 

Detta gäller också på nationell nivå, där det visserligen skett en liten förbättring den senaste tiden, men där större delen av den nationella bevakningen fortfarande består av ”Stockholmsnyheter”. Mycket av den övriga bevakningen tenderar att bli ”safarijournalistik”, journalistik som knappast är till gagn för landsbygden.

Jag skulle gärna se att public service-bolagen på riktigt försöker öka sin trovärdighet på landsbygden, för att skapa en mer mångfasetterad – och därmed också sannare bild – av hela Sverige.