Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/meningen-med-livet-ar-inte-att-undvika-faror/

DN Åsikt

DN Åsikt. Meningen med livet är inte att undvika faror

Man ska ha rätt att göra vad man vill med sitt liv, så länge man inte skadar någon annan.

Varför har vi alkoholmonopol, lagar mot droger och debatt om ökande inskränkningar i rätten att röka? I vissa fall argumenteras det att skadorna dessa saker åsamkar samhället och andra individer än brukaren är så pass allvarliga och storskaliga att inskränkningar i brukarens frihet är berättigad. Jag kan hålla med om det; att skador mot andra än brukaren är totalt oacceptabla och att det bör tas åtgärder för att skydda dessa, och då är vissa inskränkningar i individens (brukarens) frihet berättigade eftersom det syftar till att skydda andra oskyldiga. Men ett annat argument som används för denna typ av inskränkningar är att det är skadligt för individen själv, och att staten bör kliva in och bestämma med lagstiftning.

Detta är, enligt mig, ett stort moraliskt feltänkande, om än med goda avsikter. Att förbjuda folk att snusa med hänvisning till att det är skadligt för snusaren är att begränsa en persons frihet utan anledning, en frihet som borde värderas högre i ett öppet demokratiskt samhälle. Samma sak med droger, sprit, cigaretter etc. Det är ingen som förnekar att alla dessa saker är dåliga rent hälsomässigt, och ett förbud mot dessa saker hade möjligtvis kunnat förbättra folkhälsan (förutsatt att ett förbud minskar konsumtionen, vilket historien visar inte alls måste vara fallet).

Men är syftet med livet verkligen att inte utsätta sig för några skadliga ämnen, produkter eller situationer? Var ska man då dra gränsen? Ska det vara förbjudet att befinna sig i trafiken då också eftersom en viss procent av alla trafikanter dör och blir skadade, på samma sätt som en viss procent av alla snuskonsumenter dör och blir skadade. Vi kommer alla dö någon gång oavsett vad vi gör. Att med lagar tvinga folk att leva på ett visst sätt som anses bra och hälsosamt rimmar illa med min filosofi att man ska få leva sitt liv hur man vill, förutsatt att ingen annan skadas.

Jag är mycket medveten att sådan lagstiftning jag talar om innehåller många fler parametrar än den delen jag valde att ta upp här, som den ekonomiska skada samhället tar när brukare söker vård till exempel. Men jag vill belysa den moral som många argumenterar med; att ”vi andra vet bäst hur du ska leva ditt liv”. Jag tycker det är ett förolämpande och kränkande förhållningssätt till människors förmåga att leva sitt liv.