Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mer-kameraovervakning-kravs-for-att-stoppa-brotten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Mer kameraövervakning krävs för att stoppa brotten”

Sprängningen på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm natten mot måndagen orsakade stor materiell förödelse, men inga personskador. Foto: Mickan Palmqvist

INSÄNDARE. Mer kameraövervakning krävs för att stoppa brotten. I storstadsregionerna måste vi införa ett övergripande kameraövervakningssystem som sammanför alla befintliga kameror, skriver Fredrik Grufman.

Vi nås dagligen av nyheter om bomber och mord, och det förefaller som att polisen har svårt att lagföra dem som utför dessa handlingar. Ungdomar mördas, stora mängder narkotika omsätts och allt förefaller hänga ihop.

Det är tydligt att polisen behöver bättre verktyg i kampen mot den grova organiserade och systemhotande brottsligheten. Ett av dessa verktyg är heltäckande kameraövervakning.

Det är många, inklusive jag själv som gärna hade velat slippa det här steget – men alternativet är fortsatt eskalerande kaos, och jag väljer hellre övervakning framför söndersprängda hem eller mördade ungdomar. Valet är enkelt.

I storstadsregionerna måste vi införa ett övergripande kameraövervakningssystem som sammanför alla befintliga kameror där man även monterar upp nya kameror på platser som saknar kameratäckning.

Syftet med ett mer heltäckande kamerasystem är att individer och fordon ska kunna spåras över hela länet. En person med en kriminell avsikt som sätter sig i sin bil i Solna för att åka till Skärholmen, aptera en sprängladdning, sätta bilen i brand och sedan åka iväg på en moped, skall kunna spåras bakåt i tiden, vilken portuppgång han gick ut ur, vem som placerade mopeden och vilken väg bilisten tog på väg till bombdådet.

Kamerasystemet ska kunna följa personer och bilar, inte bara genom registreringsnummer utan även andra variabler som färg, form och körriktning. En bil som körs genom Stockholm skall kunna följas i realtid eller i efterhand. Föraren ska kunna följas när denne parkerar bilen och tar tunnelbanan till en annan station. 

Färdvägar ska kunna spåras flera veckor bakåt i tiden. Bilar och extra intressanta individer skall kunna markeras och kontinuerligt spåras dygnet runt över hela länet. Möjligheterna att kunna gömma sig på allmän plats ska reduceras. Det innebär kameror i parkeringsgarage, villaområden, trafikleder, gångvägar och i hela kollektivtrafiken.

Detta kanske låter som en dystopi, men ordningsmakten behöver fler verktyg för att stävja den grova systemhotande brottsligheten. Det är ett lågt pris att betala när alternativet är sprängningar, mord och obegränsat inflöde av narkotika.