Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 23:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mer-kvalitetstankande-och-mindre-ideologi-valfarden/

Insändare

Insändare. Mer kvalitetstänkande och mindre ideologi i välfärden

Välfärden behöver mer av kvalitetskontroll och mindre av ideologiska skygglappar och monopol, vare sig de är privata eller offentliga. Det som gjorde Sverige till ett välfärdsland var ett respektfullt samspel mellan offentlig sektor och privat näringsliv. Den offentliga sektorn behöver reda ut problem med sjukfrånvaro och personalflykt, och de privata utförarna ska styras av tydliga, gemensamma kvalitetssystem

På DN.Åsikt den 29 september skriver Evy Karlsson att hon att hon blir bestört när hon ser allt som händer i marknadskrafternas spår, och hänvisar till ett ”otal avslöjanden”. Och visst stämmer det att många underliga affärer har avslöjats, men jag tror att Evy, liksom många som håller med henne, också är offer för det som kallas bekräftelsebias, som enligt Wikipedia betyder ” en tendens i mänskligt beteende att omedvetet vara selektivt uppmärksam på sådan information som bekräftar våra egna uppfattningar”. Upprörande avslöjanden om privata utförare i välfärden tas gärna emot av nyhetskonsumenterna. Evy skriver att som konsument förväntar hon sig att bli lurad. Då är det ett gott råd att fundera över hur man själv konsumerar nyheter; kritiskt eller för att bekräfta det man vill tro. Det är inte lätt, och jag inte heller immun.

Jag får intrycket av att Evy tror att vinst i företag uppstår genom kreativ bokföring och fiffel och att alla företag strävar efter att eliminera konkurrens. Det är inte bara en myt utan en direkt vrångbild. Uthållig lönsamhet skapar man genom att ha nöjda kunder och konkurrens klarar man genom att hela tiden bli bättre. Det är ju intressant att Evy själv vill ersätta de privata välfärdsföretagen med monopol; ett offentligt sådant. Varför skulle offentliga monopol vara en bra lösning på några problem?

Men hur kommer det sig då att äldreboenden i privat regi kan gå med vinst när identiskt lika kommunala brottas med underskott? Oberoende undersökningar antyder att kvaliteten är på ungefär samma nivå, så var finns lösningen på mysteriet? En anledning är att den offentliga sektorn i allmänhet och den kommunala omsorgen i synnerhet dras med obegripligt hög sjukfrånvaro. Varje företagare vet att det är ekonomisk katastrof om var tionde eller rent av var femte medarbetare är borta på grund av sjukdom. Och varför måste den offentliga sektorn ständigt anställa fler administratörer och chefer, samtidigt som de som utför det verkliga jobbet minskar i antal (DN Debatt 29 september)? Men tyvärr ökar inte antalet chefer i direkt kontakt med verksamheten. Det är inte ovanligt med sjuttio medarbetare per chef. Sådana chefer har inte tid med den närvarande personalen. De måste ägna stor andel av sin tid åt att finna vikarier. Och så skriva rapporter, förstås. Resultatet syns i form av personalflykt från bland annat de stora sjukhusen och från socialförvaltningar, som verksamheterna skyler över genom att hyra tillbaka personalen för mycket högre kostnad. Om detta rapporterar medierna också, och de rapporterna är också otaliga.