Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/miljardarer-borde-bidra-mer-till-ett-jamlikt-samhalle/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Miljardärer borde bidra mer till ett jämlikt samhälle”

Det vore bra om det blev en trend bland Sveriges miljardärer och mångmiljonärer att skänka pengar för att göra samhället mer ekonomiskt jämställt, skriver Jonas Thornell.
Det vore bra om det blev en trend bland Sveriges miljardärer och mångmiljonärer att skänka pengar för att göra samhället mer ekonomiskt jämställt, skriver Jonas Thornell. Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges ekonomiska makthavare borde medverka till att Sverige blir ett mer jämlikt land. Det bästa vore att en ny trend fick spridning, att det blev ”inne” för rika att skänka bort stora belopp till mindre bemedlade. skriver läsaren Jonas Thornell.

Rätta artikel

Under åren som kommunikatör har jag talat per telefon med ett stort antal namnkunniga svenska ekonomiska makthavare. Några har jag träffat personligen. Det rör sig bland annat om personer som förekommer på årliga publika listor över miljardärer. Flera är storägare på industri- och kapitalmarknaderna. Några få är framgångsrika inom andra områden: artister, elitidrottare och författare. De allra flesta är hur som helst väldigt förmögna, om inte miljardärer så mångmiljonärer.            

Inte sällan klargör extremt rika män och kvinnor att de genom olika engagemang bidrar till en bättre värld. Förmögna personer gör ofta gällande att de stödjer vetenskaplig forskning och annan samhällsutveckling. Vissa välkända större hjälporganisationer förefaller också vara prioriterade vid donationer. Ibland – men i betydligt mindre omfattning – doneras pengar till ideella ändamål inom kultur. Det egna kontrollbehovet är dock alltid påfallande. Förmögna vill själva styra över sina pengar, de vill veta vad de går till.

Sverige skulle mer än någonsin vara betjänt av nya initiativ där kapitalägare genom större ekonomiska donationer bidrog till att reformera Sverige mot ett mer jämlikt samhälle.

Sverige kunde mycket väl vara ett föregångsland där ekonomisk fördelning manifesterade sig i att ingen medborgare levde under en ekonomisk standard där de disponerade minst 15.000 kronor i månaden netto att leva på. I kölvattnet av ekonomisk trygghet följer nämligen kreativitet och ansvarstagande. 

Detta leder ofta till någon form av kreativitet vilket kan omfatta konstnärliga projekt, ideell hjälpverksamhet eller arbete i traditionell mening.

Miljöhoten och de monetära ojämlikheterna har blivit påfallande. Först och främst behövs nu ett nytt synsätt på individen och samhället. 

I näringslivet förekommer lovprisade ledarskap som gett upphov till bästsäljande böcker och föreläsningar i ämnet. Företagsledare har exempelvis berört värdet av att ge ansvar och att inte i alla lägen detaljstyra underordnade chefer. På samma sätt borde denna människosyn implementeras inom områden som utbetalning av arbetslöshetsersättning, försörjningsstöd och sjukpenning. Ge istället alla medborgare en lägsta ekonomisk grundtrygghet! Därmed vore det fullt möjligt att minska antalet myndigheter. 

Den som känner sig fri och inte lider av negativ stress och kontroll kommer att ta ansvar.

Bästa sättet att stimulera benägenheten hos Sveriges rika att donera mer pengar vore att en ny trend fick spridning, att det blev ”inne” för rika att skänka bort stora belopp till mindre bemedlade. Filantropi i stället för nya projekt med mål som tillväxt och full sysselsättning.

På så sätt skulle nya mål om fattigsdomsutplåning, bättre psykisk hälsa och miljöförbättringar kunna uppnås omgående.