Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 00:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/miljopartiet-kampar-mot-alla-andra-for-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bara Miljöpartiet som kämpar för klimatet

Miljöpartiet kämpar mot övriga riksdagen för att få igenom beslut och lagar som faktiskt behövs om vi ens ska ha en chans att möta tvågradersmålet. Övriga partier ägnar sig mest åt att förlöjliga och sabotera utan att ha egna realistiska förslag.

Stort tack till Staffan Laestadius för den brutala sammanfattningen av hur världen möter klimatkrisen. I slutklämmen lyckas han formulera hur den oheliga allians som faktiskt begraver klimatfrågan fungerar: ”Nu blundar våra ledande politiker för klimathoten i tron att folket ska straffa budbärarna och rösta bort dem. Men om de inte axlar sina ledarmantlar kommer de som straffas att vara våra barn”.

Ofta möts jag i klimatdiskussioner av argumentet att så länge politiker inte fattar nödvändiga beslut för att åtminstone begränsa klimatförändringarna spelar det ingen roll vad individen gör. Så kan många ge sig själva alibi för att fortsätta en livsstil som kräver mer än fyra jordklot och politikerna som inte vill utmana sina välsituerade väljare vägrar att lyssna på de vetenskapsmän och forskare som de haft tillgång till i många år. Det är ju inte de fattigas livsstil som hotar planeten, de betalar bara priset för miljöförstöringen.

Ett parti, Miljöpartiet, har klimatet som valfråga. Miljöpartister har en hel riksdag att kämpa mot när de försöker få igenom beslut och lagar som faktiskt behövs om vi ens ska ha en chans att möta tvågradersmålet. Övriga partier ägnar sig mest åt att förlöjliga och sabotera utan att ha egna realistiska förslag.

Hoppas DN kommer att uppmärksamma klimatriksdagen den 4-6 maj och tack för att tidningen nu också skriver om klimatfrågan.