Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Mitt barnbarn vill inte leka med pojkar – de retas för mycket

Foto: Gorm Kallestad/ TB scanpix
Foto: Gorm Kallestad/ TB scanpix

Tre mammor skriver om att de tycker att flickor inte bara borde bjuda andra flickor när de har kalas, utan också pojkar. Det låter trevligt, men jag tycker att det är ett önsketänkande.

Tre mammor skriver om att de tycker att flickor inte bara borde bjuda andra flickor när de har kalas, utan också pojkar. Det låter trevligt, men jag tycker att det är ett önsketänkande. I dag förklarade mitt åttaåriga barnbarn Linnea varför hon nästan bara leker med flickor: för att pojkarna bråkar och retas så mycket.

När jag gick i Enskede folkskola på 1950-talet blev jag så retad av pojkarna – det som i dag kallas för mobbning – att min mamma föreslog att jag skulle söka till en flickskola.

Jag gick i Sofia flickskola i fem år innan jag började i gymnasiet, och det var mina absolut bästa skolår. Inga killar som bråkade och retades, och en otroligt fin gemenskap mellan oss flickor, där ingen lämnades utanför. Men jag gick den allra sista årskullen innan flickskolan lades ner för att den ansågs som alltför gammaldags.

Visst är det en bra idé att flickor och pojkar ska kunna göra det mesta tillsammans, men tyvärr, verkligheten är inte som idealsamhället, där pojkar och flickor och kvinnor och män är helt och hållet jämställda och där pojkarna visar all respekt för sina kvinnliga kamrater. Och därför tycker jag att barnen måste få bestämma själva vilka gäster de vill bjuda när de har kalas, samtidigt som vi fortsätter att kämpa för jämställdhet och rättvisa.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.