Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Mitt i prick om syskonens tid på förskolan

Håller fullständigt med. Visst tusan klarar hemmaföräldern (och barnet) av att barnet ”bara” är sex timmar på dagis. Allt annat vore ju totalt orimligt.

Attans så bra skrivet! Varför i hela fridens namn skall man ha det större syskonet på dagis mer än sex timmar när man är hemma med det yngre syskonet. Tänk efter lite grann och och hör hur tokigt det låter.

Man kan ju även fundera över om det är rimligt att det större syskonet är på dagis hela sex timmar när faktiskt någon är hemma och kan ta hand om bägge barnen. Vore inte fyra rimligare än åtta? Om man vill ändra? Bara en tanke. Dagispersonalen tar hand om en 10-20 ungar per person. Då skulle väl mamma/pappa kunna klara två.

Även 0 vore ju en (teoretisk) möjlighet, som skulle funka alldeles utmärkt. Man kan ju ta hand om sina barn när man är hemma, om man inte har några speciella problem. Jag vet att detta inte är politiskt korrekt, men tänk även på den saken. Kanske inte helt orimligt.

Jag vet dessutom, på grund av insiderkunskap, att en hel del ungar, som vet att mamma/pappa och lillasyskon är hemma själva verkligen kraftigt funderar på varför inte de också får vara hemma. Och blir väldigt otåliga de sista timmarna i väntan på att bli hämtad. Gäller inte alla, men det finns, och är inte ovanligt. Låter inte detta ganska grymt?

OBS - jag är fullt medveten om till exempel 6-årsverksamhet med mera. Så, naturligtvis så finns det motiveringar i dessa fall att ha det äldre syskonet på dagis. Och hur många timmar det är har jag inte den ringaste aning om.

Dessutom så kan man ju kanske fundera över om man inte skall betala per timme. Som nämndes så arbetar personalen i skift. Och ju längre barnen är där, ju svårare får man att få till skiften. Och måste då anställa fler folk, eller ta in vikarier, vilket blir dyrare. Kanske kan vara en bra ide att betala för det.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.