Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mobbningen-av-sd-kan-forvrida-valjarnas-syn-pa-demokrati/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Mobbningen av SD kan förvrida väljarnas syn på demokrati”

Foto: Johan Nilsson/TT

Ett parti som fått över en miljon röster i valet måste ges inflytande. De övriga sju riksdagspartiernas agerande efter valet riskerar att öka stödet för Sverigedemokraterna ytterligare och förvrida väljarnas bild av demokrati, skriver läsaren Mikael Sandberg.

Svenska folket har röstat. Kanske inte så som alla ville, men väljarna har ändå visat sin vilja. Som vanligt var det många som röstade och ändå finns det partier som vill utesluta Sverigedemokraterna från inflytande.

Är det förenligt med demokrati? En ansenlig del av Sveriges befolkning, 17,5 procent, har röstat på SD.

Jag hoppas att SD fäller alla regeringar som vill minska deras inflytande och framtvinga nyval. Jag skulle då rösta på SD, fast jag varken tror på deras ideologi eller önskar ge dem makt, utan för att jag står för demokrati.

Inget parti som vill minska SD:s inflytande står för demokrati. Visst har partier gjort vallöften om att inte samarbeta med och minska inflytandet av SD, men det var före valresultatet, som dessutom kunde förutspåtts.

Efter valet är arenan ny. Jag har tidigare haft sympatier för partier som vill minska SD:s inflytande, men inte längre. Jag vet inte om de för alltid fått mig att tänka om och i så fall hur många andra?

Kanske de har, på eget grepp, förändrat svenska folkets uppfattning om demokrati till något annat? Vilket sorts land vill jag bo i? Svaret är i alla fall inte i en imaginär demokrati, där merparten av våra valda representanter bortser från ett valresultat. Vilket totalt nederlag för dessa partier som försöker förhindra något som inte går att förhindra utan att tumma på de, det säger sig stå för: demokrati.

Förstår inte Alliansen och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att vid ett nyval skulle SD:s inflytande öka och att efter nyvalet blir det svårare att försöka marginalisera SD och i sin tur ökar deras inflytande.

Alla partier har analytiker och statistiker som följer medier, trender och svenska folket, men de tycks vara på semester. At, utesluta ett parti inte är förenligt med demokrati och inte är vad Sverige ska stå för.

Jag tror att folket i detta fall är mångt mycket klokare än våra politiker och det blir då vanskligt i en representationsdemokrati att ha politiker som är mer måna om sina vallöften och ideologier än om Sverige och svenska folket.

Följ valresultatet och ge SD chansen, det är ju detta som väljarna har sagt! Ska vi bortse från valresultatet får vi bortse från demokratin samtidigt.

DN Åsikt 7 november 2018 kl 16

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.