Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/moberg-representerar-sjalv-en-totalitarism/

DN Åsikt

DN Åsikt. Moberg representerar själv en totalitarism

Christian Moberg angriper påvebesöket och anklagar religionen för totalitära utgångspunkter, men Moberg själv representerar en argumentation som kan betecknas som exempel på totalitarism.

Rätta artikel

Christian Moberg, medlem i ”Humanisterna”, förfasar sig över att påven har fått komma till Sverige och att SVT har haft sändningar om denna begivenhet. För Moberg tycks religionen, kanske i synnerhet katolicismen, framstå som en totalitär skapelse. Må så vara. Jag är själv inte troende. Men trots detta finner jag flera passager i Mobergs text som både felaktiga, irrelevanta och anstötliga. Till exempel följande:

”Sveriges Television låter alltså katolska kyrkans högsta ledare stå oemotsagd och predika en för många humanister, ateister och agnostiker i Sverige fullständigt löjlig, provocerande och bevislös världsbild. Är det verkligen okej att låta denna bevislösa berättelse berättas på svensk tv av den högste företrädaren för ämbetet, som i decennier skyddat präster som förgripit sig på barn?”

Texten framstår mer som ett sätt att försöka förödmjuka troende. Det är ingen som har sagt att Gud ska bevisas experimentellt.

Ja, tidigare påvar skyddade pedofiler. Mobergs text innefattar en direkt vårdslös association om vår nuvarande påve. Franciskus har med kraft motarbetat sådana övergepp.

Moberg skriver: ”Vi är nog alla fullt medvetna om att påve Franciskus är en av de mer moderna och toleranta påvarna som valts. Det kan dock omöjligt få oss att glömma att religionen han förespråkar har mer historiskt gemensamt med IS, än med dagens moderna samhälle.

Att försöka jämföra påve Franciskus och katolicismen med IS säger mer om skribenten än något annat.

Mobergs inlägg är i sig ett signalement på totalitarism, men detta är typiskt Humanisternas sätt att bete sig. Vi möter en rent sekteristisk organisation som förklarat krig mot religionen under förevändningen att allt ska inordnas en naturvetenskaplig världsbild

Moberg uppger att han propagerar för ett totalt sekulariserat samhälle helt fritt från religiös inblandning i ekonomi, media, politik och folks privatliv. Hur ska han få alla att tänka rätt eller sluta tänka fel? En sådan totalitär politik från statens sida skulle ju strida mot demokratins grundvalar.

När katoliker, lutheraner samt inbjudna gäster från andra religioner träffas för att skapa försoning så kan detta också ses som en front mot religiös intolerans och extremism. Vilket i sig borde välkomnas av alla som vill skydda det öppna demokratiska samhället. Den punkten har Mobergs och hans organisation Humanisterna missat.

I stället fastnar de sin egen blinda totalitarism om förnuft och vetenskap och i något som liknar en irrationell hatretorik mot religion. Ska religioner granskas kritiskt kan man inte förfara på detta sätt.

Dock tror jag att om Gud skulle finnas så ler han överseende åt Mobergs bisarra text.