Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mobilen-har-forvandlat-all-tid-till-mojlig-arbetstid/

DN Åsikt

DN Åsikt. Mobilen har förvandlat all tid till möjlig arbetstid

Foto: Janerik Henriksson/TT

I dag går vi inte till jobbet, vi kommer heller aldrig hem. Vi arbetar jämt i våra mobiler och datorer. Men våra hjärnor behöver ro och vila för att fungera fullt ut.

Rätta artikel

Det var bättre förr. Ingen tvekan. Semestern instiftades 1938 för att arbetarna skulle få en chans att vila och återhämta sig från arbetet. Gud instiftade vilodagen långt mycket tidigare än så. Semestern började avskaffas av Bill Gates och sedan fullt ut när smartphonen kom, för en sådär tio år sedan. Ungefär samtidigt som den psykiska ohälsan började skjuta i höjden.

I dag går vi inte till jobbet, vi kommer heller aldrig hem. Vi arbetar jämt i våra mobiler och datorer. Helgerna är fritid, men sällan fri från arbetstid. Ordet semester kommer från grekiskan och betyder vila, och inte "jag ska bara läsa mejlen i hängmattan en liten stund".

I dag har "lat" blivit ett skällsord. Av att ligga och läsa får vi dåligt samvete. "Tystnad" är en bristvara eftersom den gör folk nervösa. "Jag har tråkigt" har ersatts med "jag är nedstämd". Alltid på, aldrig av, sällan i stand-by läge.

Smartphonen är utvecklad för att underlätta för människan. Men ingen tekniker har utvecklat människan för att klara av tekniksamhället. Våra hjärnor behöver ha ro och vila, tid för sortering och fundering för att fungera fullt ut.

Många människor är rädda för terrorattacker. Folk är livrädda för att få cancer eller få fästingar. Det människor borde vara mest rädda för är sig själva. Det är vi själva som pressar oss till vansinne. Som inte äter, sover eller går på toaletten. Det är vi själva som säger ja, men inte nej, och jobbar tills natten blir dag. I dag går fler in i väggen än som får hjärtinfarkt. Det är vi själva som väljer utbrändhet.

Den fienden kan bara förgöras av medvetenhet och aktiva val. Medvetenhet om beteende, gränser och hur man vill leva sitt liv. Medvetenhet om att kropp, själ och sinne har sina begränsningar. Hur du än jobbar emot naturen så kommer den alltid att vinna. Att bli utbränd är kroppens överlevnadsstrategi. Smarthet ligger i att sätta värde på sitt eget liv innan det går så långt. Det är inte konstigt att den psykiska ohälsan rusar i höjden.

Det är inte livets mening att du ska stressa ihjäl dig. Det är inte meningen att du ska vara till för alla. Det är meningen att du ska ha ett fantastiskt liv. Det är meningen att du ska vara glad, stressfri och känna dig tillräcklig. Det är meningen att du ska vara framgångsrik, men kom ihåg att pengar inte är måttet på framgång. Att vara en lycklig och harmonisk människa – det är framgångsrikt.

Så. Nu går det bra att vila.

Repliker: Karin Zingmark: Tekniken möjliggör balans i livet Erik Heed: Vem styr dina val? Thomas Hjalmar Lindström: Varför kan vi inte bestämma över oss själva?