Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mobilt-bank-id-ar-en-trygg-och-saker-losning/

DN Åsikt

DN Åsikt. Mobilt bank-ID är en trygg och säker lösning

Bank-ID är en säker lösning som är framtagen på myndigheters och bankers krav på säkerhet. Men det finns tyvärr ”socialt skickliga” bedragare på internet som utnyttjar människor. Då är bank-ID-tekniken intakt, men användaren blir lurad.

Bank-ID är en viktig samhällsinfrastruktur med 7,6 miljoner användare. Det används brett i samhället, tre miljarder gånger i år, i banker, myndigheter och andra privata tjänster.

Bank-ID är en mycket trygg och säker lösning som är framtagen på myndigheters och bankers krav på säkerhet. Det har vi levererat i 15 års tid nu. Särskilt mobilt bank-ID är omtyckt, smidig och enkel och är den dominerande e-legitimationen med 95 procent av all användning.

Samtidigt har vi sett är att bedrägerier och id-stölder i samhället ökar. Det är tyvärr ett fenomen som finns och som dessvärre också drabbar Bank-ID. Förslagna bedragare går där vi finns – och det är på internet. Och ett Bank-ID har ett stort värde i det att man kan komma åt dina pengar.

Att kunna upptäcka och stoppa bedragare innan ett brott har begåtts är viktigt, och det görs också. Tyvärr är den här typen av ”socialt skickliga” bedragare som utnyttjar människor där Bank-ID-tekniken är intakt, men användaren blir lurad. Säkerhet och kontroller är något vi utvecklar och ser över hela tiden. Vi arbetar hårt med information och tekniska lösningar som ska skydda våra användare.

Det är viktigt att komma ihåg att Bank-ID är en e-legitimation, en värdehandling, och ska skyddas som en sådan.

• Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare idag är att inte starta eller använda BankID på uppmaning av någon. Blir du kontaktad på det här sättet, lägg på luren. Även om det är någon som utger sig från att vara från polisen eller banken.

• Skydda dina koder.

• Kontrollera alltid var du loggar in och vad du skriver under, det står högst upp i appen

Följer du de här råden så är du och ska känna dig trygg med ditt Bank-ID.