Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mognad-ar-mer-laskunnighet/

Insändare

Insändare. Mognad är mer än läskunnighet

Läkaryrket handlar om mycket mer än bara förmågan att kunna läsa in svåra texter.

Erik von Nastase skriver i sitt inlägg att han, genom att praktiskt visa att han klarar av att studera tillsammans med sina äldre kamrater, har visat att han har den mognad som krävs för att bli läkare. Utan att för ett ögonblick ifrågasätta hans läsbegåvning, vill jag understryka att det krävs  lite mer för att fungera som läkare. Detta säger jag efter drygt 40 år i yrket.

Yrket handlar mer om att bara ställa diagnoser och skriva ut rätt preparat till den patient som söker; det handlar om mer än det tekniska att kunna sätta dropp eller korrekt genomföra en intubation. Detta är bara en mindre del av yrket.

Det viktigaste är att fatta de svåra besluten; fortsätta behandling eller avbryta; genomföra ett samtal om organdonation; handskas med förtvivlade och kanske även aggressiva anhöriga; berätta för en patient att diagnosen är dödlig och att någon behandling inte finns kvar.

Detta är ett litet axplock av de etiska problemen som alla läkare ställs inför så småningom och som kräver åratal av erfarenhet och en betydande livsmognad. Dessa är saker som man lär sig allteftersom om som inte står i några läroböcker. Dessa saker är inte någonting för tonåringar, oavsett deras läskunskap. Huvudinlägg: Erik von Nastase: Unga studenter på läkarlinjen är inget problem

Replik: Johan Wessel: Låt ambitiösa ungdomar få respekt för sina val