Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/morkerkrafter-gommer-sig-de-schweiziska-alperna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Mörkerkrafter gömmer sig de schweiziska alperna”

Anhängare till lagen om att det ska vara förbjudet att diskriminera hbtq-personer jublar i huvudstaden Bern efter att resultatet i folkomröstningen stod klart i söndags.
Anhängare till lagen om att det ska vara förbjudet att diskriminera hbtq-personer jublar i huvudstaden Bern efter att resultatet i folkomröstningen stod klart i söndags. Foto: Peter Klaunzer/TT

INSÄNDARE. Mörkerkrafter gömmer sig i de schweiziska alperna. Helgens folkomröstning visar att mer än var tredje väljare anser att det ska vara okej att diskriminera och trakassera den som inte är heterosexuell, skriver Jens Fagerlund.

I söndags höll Schweiz en folkomröstning om huruvida det ska vara förbjudet i lag att diskriminera hbtq-personer. 62 procent av väljarna tycker att denna form av diskriminering ska vara förbjuden. Resultatet kallas solklart och motståndarsidans Mark Früh från partiet EDU erkände sig besegrad.

Jag anser inte alls att resultatet är tillfredsställande. Det innebär att 38 procent av väljarkåren, mer än var tredje väljare, fortsatt anser att det ska vara okej att diskriminera och trakassera den som inte är heterosexuell.

Jag trodde att vi i västvärlden hade kommit längre, men inser att så inte är fallet. Mark Früh säger i en kommentar till schweiziska tv-bolaget RTS: ”Vi kommer att ha skarp kontroll över hur lagen implementeras av domstolarna.” Underförstått: Litet vardagliga trakasserier och en smula diskriminering måste ju tillåtas mot fjollor, flator och andra som inte blir kära på samma sätt som en svårt heterosexuell.

Det är uppenbarligen bara att hålla fanan högt och fortsätta kampen för att allas rätt att bli förälskade i vem som helst.

Bland de schweiziska alperna gömmer sig inte bara kossor, finfin ost, gudomliga chokladkakor och ovärderliga klockor – där finns också mörkerkrafter, härstammande från en tid, som sedan länge borde vara förbi.