Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/muslimska-kvinnor-har-ratt-att-bestamma-sjalv/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Muslimska kvinnor har rätt att bestämma själv”

Foto: Johansen, Carina

INSÄNDARE. Att bära slöja för en muslimsk kvinna är som att bära vilket som helst klädesplagg för en annan kvinna. Om något annat klädesplagg inte behöver någon förklaring, varför kräver slöjan det?, skriver Khaula Khan och Maria Hamid.

På lördag, den 1 februari, är det World Hijab Day, som firas varje år i över 140 länder världen över. 

Eventet, som påbörjades 2013 och har sitt ursprung i USA, har inspirerat kvinnoorganisationen i Islams Ahmadiyya församling som sedan 2017 arrangerat World Hijab Day på flera orter i Sverige, bland annat Malmö, Göteborg, Stockholm och Luleå.

Samfundet förespråkar fred, tolerans, kärlek och förståelse mellan troende av olika religioner.

Den muslimska kvinnan anses vara en synonym till förtryck som inte har någon yttrandefrihet eller egen vilja. Det påstås att islams lära inte låter kvinnan leva till sin fulla potential, men detta påstående förkastas av muslimska kvinnor själv. 

Den muslimska kvinnan ägs inte av någon, hon är en egen individ med fri vilja och har all rätt över kropp och sinne. Detta innebär att hon har all rätt att bestämma vad eller hur hon vill klä sig och om hon vill bära slöja eller inte. Hon har alltså rätten att ta beslutet själv utan att någon ska ha makten att påverka hennes beslut.

Det är synd att den muslimska kvinnan under en lång tid har behövt försvara sitt val att bära slöja. Att bära slöja för en muslimsk kvinna är som att bära vilket som helst klädesplagg för en annan kvinna. Om något annat klädesplagg inte behöver någon förklaring, varför kräver slöjan det?

”Det finns inget tvång i religionen” (2:256) lyder den vers i Koranen som sätter stopp för all sorts tvång som kan förekomma för både kvinnor och män. 

Det kan dock inte negligeras att tvång ändå sker runt om i världen där män utan någon rätt tvingar kvinnan klä sig enligt sin åsikt, men denna handling har ingen grund i islam och har inget stöd i islams lära. Detta är kulturella influenser, inte religion. Det är därför viktigt att inte likställa en enskild individs handling och en religions lära.

Kvinnoorganisationen i Islams Ahmadiyya församling önskar öka kunskap och förståelse kring slöjan, vilket också är syftet med World Hijab Day.