Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/mycket-blir-battre-trots-nationalismen-och-klimathotet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Mycket blir bättre trots nationalismen och klimathotet”

USA:s president Donald Trump besökte de amerikanska styrkorna i Irak på annandagen.
USA:s president Donald Trump besökte de amerikanska styrkorna i Irak på annandagen. Foto: Saul Loeb/AFP

Nationalismen, klimatet och Donald Trump. Det är lätt att bli deppig över tillståndet i världen inför det nya året. Men mycket blir faktiskt bättre, skriver läsaren Sivert Aronsson. 

Rätta artikel

Det är mycket elände nu. Det vet alla som följer nyhetsrapporteringen.

Britterna planerar att lämnar EU, fransmännen besudlar sin triumfbåge, vi svenskar saknar regering, nationalisterna är på frammarsch världen över, klimatkrisen gör sig alltmer påmind och amerikanarna har en president som är galen.

Då är det lätt att bli lite deppig. Men samtidigt, riktigt så illa är det inte.

I dag lever exempelvis bara 11 procent av jordens befolkning i extrem fattigdom. För 50 år sedan var siffran 50 procent.

Rekordfå av oss går utan jobb och den globala arbetslösheten är den lägsta på 40 år. Många kan dessutom räkna med ett ytterligare lyft framöver eftersom den globala tillväxten tros tuffa på med 4 procent nästa år.

Globaliseringen kommer således fler till del trots president Trumps ivriga försök att motverka det. Och vi svenskar har verkligen inget att gnälla på.

Trots, eller tack vare, att vi saknar regering är Sverige världens fjärde bästa land att leva i. Vi lever dessutom lyckliga allt längre och gör det med mer på fickan, och nästa år blir det ytterligare lite mer när pensionerna höjs och skatten sänks.

Så upp med hakan – och gott nytt år!