Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/myndigheter-maste-vaga-fatta-obekvama-beslut/

INSÄNDARE

Insändare. ”Myndigheter måste våga fatta obekväma beslut”

Statsepedemiolog Hans Tegnell på Folkhälsmyndighetenintervjuas efter presskonferensen med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen i torsdags.
Statsepedemiolog Hans Tegnell på Folkhälsmyndighetenintervjuas efter presskonferensen med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen i torsdags. Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Folkhälsomyndigheten borde inte välja de mer osäkra alternativen när det gäller det nya coronaviruset. Myndigheter måste våga fatta obekväma beslut som att stoppa stora publikevenemang, skriver läkaren Karin Schneider.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Under veckan som gått har det kommit hem många resenärer från norra Italien där det pågår ett stort utbrott av coronavirus.

När svenskar evakuerades från Wuhan i Kina fick de sitta i hemkarantän, fast de redan suttit i hemkarantän i Wuhan. Ingen av dem var smittad. En klok ung kvinna reste hem från Wuhan med andra flyg. Hon tog själv beslutet att isolera sig. Hon var smittad men tack vare hennes kloka beslut smittade hon ingen.

Vi har tills för en vecka sedan haft mycket få importfall i Sverige. Man visste att ett stort antal människor skulle resa hem från norra Italien.

Folkhälsomyndigheten valde att inte rekommendera hemkarantän. Detta har lett till att många smittade individer rört sig i samhället. Nu pågår ett stort arbete med smittspårning.

I slutet av samma vecka beslutade Folkhälsomyndigheten att det gick bra att genomföra Melodifestivalen med publik. Omkring 30.000 människor samlades i Friends arena vid tre tillfällen fredag och lördag.

Varför väljer Folkhälsomyndigheten de mer osäkra alternativen, ingen hemkarantän för resenärer från Italien och ingen rekommendation att ställa in arrangemang med många deltagare? I många länder har man tagit motsatta beslut. I Danmark fick melodifestivalen genomföras utan publik.

Det är viktigt att ta kloka beslut nu, Man bör rekommendera hemkarantän för resenärer från riskområden och avråda från stora arrangemang med många deltagare.

På sikt kanske vi inte kan förhindra att smittan sprids men man bör ändå minska smittspridningen så mycket som möjligt så att sjukvården hinner ta hand om de sjuka.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt