Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 23:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/myter-tabu-och-enorm-envishet-i-nato-debatten/

DN Åsikt

DN Åsikt. Myter, tabu och enorm envishet i Nato-debatten

Natodebatten i Sverige lever på felaktiga påståenden och en beröringsskräck till allt som inkluderar USA. Det är hög tid att denna vilseledning belyses och att Sveriges politiker agerar för landet och medborgarnas bästa, deras frihet och säkerhet.

Medlemskap i Atlantpakten har länge varit ett tabu i svensk säkerhetspolitik och när väl ett eventuellt medlemskap diskuteras så är det alltid med samma seglivade myter om vad detta skulle innebära. Med en klimatförnekares envishet påtalas det att ett medlemskap skulle innebära att Sverige skulle tvingas till enormt högre försvarsutgifter och bedriva militära operationer utomlands tillsammans med USA, samt husera både kärnvapen och militära baser i Sverige. Samtliga påståenden är felaktiga.

Nato bygger dessutom på ett mellanstatligt avtal som kräver konsensus bland samtliga medlemmar, stora som små. Till skillnad från EU som är så kallat överstatligt och där stater kan tvingas till åtgärder mot deras vilja. En del Nato-kritiker vill hellre se ett ökat europeiskt eller nordiskt försvarssamarbete som alternativ till Nato. Men detta är inget som diskuteras bland de europeiska länderna som redan är medlemmar i Nato, för de vet vilka garantier de har idag och vilka de inte skulle få med ett europeiskt alternativ. Då är det inte kärnvapen som menas, för Nato har inte sådana vapen, däremot har en del av deras medlemmar detta. Precis som att EU medlemmarna Frankrike och England har dessa men inte EU.

Många konspirationsteoretiker i Sverige ignorerar detta och ropar militärpakt och anfallskrig när det kommer till Nato, något så felaktigt och vilseledande att de inte hör hemma i debatten. Nato är en försvarspakt där medlemmarna själva väljer vilka internationella insatser de önskar delta i.

Neutraliteten är sedan länge förkastad och blivit ersatt med en solidaritetsdeklaration som säger att Sverige ska bistå sina nordiska och EU medlemmar under en kris, och som hoppas att de kommer hjälpa oss på samma sätt. Nato har varit tydliga med att så är inte fallet, antingen är man medlem eller så är man inte. Vi har således en politik som säger att vi för alla, ingen för oss.

Ett svensk medlemskap bör vara lika självklart som en hemförsäkring och det är hög tid att svenska politiker tecknar denna för riket.