Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/naimakka-ar-inte-varldens-centrum/

DN Åsikt

DN Åsikt. Naimakka är inte världens centrum

Norrland är inte i något avseende styvmoderligt behandlat. Bor för övrigt inte de flesta norrlänningar i Stockholm?

Norrland är en mycket stor del av Sverige. Det har en yta på ca  242 700 km², vilket utgör 59,6 procent av Sveriges yta. Den fastboende befolkningen uppgår till 1 163 255 invånare (2014), vilket endast utgör cirka 12 procent av Sveriges befolkning. En bra uppfattning av proportionerna får man om man tittar på en karta. I Blekinge, Skåne och Halland, bor sammanlagt  ungefär dubbelt så många människor som i övre halvan av Sverige. Väderleksrapportörer i radion glömmer aldrig att tala om för oss alla att i Naimakka är det t.ex. -34°. I Naimakka bor 1 (en) person. Hen blir säker förbannad om vi slopar Naimakka  från rapporteringen.

Det finns många norrlandsdialekter. Att kalla dem alla för norrländska är inte mer generaliserande än att kalla alla skånedialekter för skånska. Halländska låter inte lika i Kungsbacka som i Laholm. Med småländska är det samma sak.

Om man i en dagstidning i södra Sverige skriver om något som hänt i Örträsk, vet ingen av läsaren var det ligger. Lika ovetande är norrländska läsare om var t.ex Skånings Åsaka ligger. Det ligger i Västergötland och där talas västgötska på ett helt annat sätt än i Svenljunga.

Norrland är inte i något avseende styvmoderligt behandlat. Bor för övrigt inte de flesta norrlänningar i Stockholm?