Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nar-kommer-man-sluta-skydda-man-absurdum/

DN Åsikt

DN Åsikt. När kommer män sluta skydda män in absurdum?

Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Det är dags för männen att sluta ta varandra i försvar. Erkänn att andra män beter sig illa – och ta ert individuella ansvar för att det ska upphöra.

Jag undrar verkligen? När kommer detta att hända? Säkerligen så har jag redan med titeln enbart lyckats "kränka" känslorna hos en hel hög med män. 

Det här är ett återkommande problem som jag ser i princip varje dag vid det här läget, särskilt i kommentarsfält på Facebook. För många män tycks det vara enkelt att skriva alla möjliga sorters odrägliga kommentarer på nätet - säger ni samma saker högt också eller bränns lite för mycket på tungan?

Så fort ämnet ens snuddar vid att vara ett feministiskt ämne eller med ett så kallat ”politiskt korrekt”-tema så är det horder av kommentarer från män som, ja, helt enkelt inte förstår någonting om någonting. Eller så verkar det i alla fall. 

Låt mig ta upp några exempel. I förrförra veckan skrevs det om Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, som hade hävt ur sig ett rasistiskt ord under livesändning. Detta får folk att kommentera ”han är ju inte rasist PÅ RIKTIGT” eller ”själva ordet i sig självt är inte rasistiskt, det beror på hur du använder ordet”. Är det här jag behöver nämna att i princip nästan alla kommentarer från folk som gick i försvar för honom var från män? 

I början av förra veckan skrev olika medier, både nyhetskällor och politiska partier, artiklar om hur nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen hade en tillståndslös demonstrationsmarsch i Göteborg och hur de borde ha stoppats från början.  Igen, horder av odrägliga och rentav nästan skrämmande kommentarer från män. Som gick i försvar för nazisternas rätt att demonstrera. 

En kommentar från en herre som arbetar som kolumnist för ett bilmagasin stod ut från resten bland ett inlägg på Feministiskt Initiativs sida gällande demonstrationen: ”I Sverige har vi yttrandefrihet. Deal with it. Dessutom är ni mycket mer extremistiska och stötande än nassegänget. Finns ingen som sprider så mycket dynga och hat som Gudruns häxor på F!. Det är ni som borde förbjudas.”

En feminist är alltså… mer stötande... än nazister? För ren underhållnings skull så mejlade jag kolumnistens chef och frågade om han och redaktionen tycker det är acceptabelt att någon uttrycker mer sympati för nazister än för en feminist, varav chefen svarade: "Självklart inte!" och att han hade talat med medarbetaren som "ångrar sina klumpiga formuleringar."

Är det bara jag eller känner någon annan också att en person som arbetar med att skriva för en tidning kanske borde vara bra på formuleringar? Att kanske så är det mer än lite avsiktligt när du skriver att feminism är värre än nazism, och inte bara en "klumpig formulering"?

När ska ni män sluta skydda varandra så förbaskat?  Det är faktiskt så att det är fullt möjligt för en man att erkänna att män beter sig som totala drägg, alldeles för ofta, utan att han själv behöver specificera att det bara gäller andra män, inte alla män, inte han själv. Ni kommer inte automatiskt implodera om ni pratar om män i en generell term. 

Alla som har en fungerande hjärna vet redan att det inte är alla män, men vi har inte tid att specificera det varje dag så att ni inte ska känna er kränkta, vi har nämligen fullt upp med att försöka inte bli trakasserade samt att utbilda er på en och samma gång om hur ni borde sluta trakassera oss. 

När ska ni män sluta skydda varandra på detta extrema vis och istället börja ta individuellt ansvar för att bli bättre? Det känns som att det är dags. 

Jag väntar spänt på era kommentarer om hur kränkta ni känner er av detta inlägg.