Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nationen-och-kyrkan-gar-hand-hand/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nationen och kyrkan går hand i hand

Svar på inlägget "Vi borde inte fira nationaldagen – det är bara en uppvisning".

Rätta artikel

Peter Englund och Helena Myrstener hävdade nyligen i ett debattinlägg att det svenska folket bör sluta fira nationaldagen, då man menar att nationalism och patriotism är att likställa med ett gift som ställer människor och länder mot varandra. Kärlek till sin nation, gemenskap och sammanhållning och känsla för historia och tradition - oavsett nationaldag, eller året runt – framställs alltså som något skadligt. Det är svårt att ta på allvar. Är det vårt budskap till våra flaggviftande grannar i väst, eller de nationer runt om i världen som fått kämpa och lida för sin självständighet efter ockupation eller kolonisation?

Svenska kyrkans, den svenska nationens och den svenska statens historia är intimt sammanflätade. Under århundradenas lopp har man ömsesidigt påverkat varandra. Kyrkan och den kristna tron har onekligen gjort svenskarna till en del av en internationell kristenhet och en europeisk kulturgemenskap och haft en enorm inverkan på nationens liv. Å andra sidan har den svenska nationen och den svenska naturen också inverkat på den svenska kyrkan, vilket har gett den särdrag i förhållande till andra kyrkor.

Liturgin i den svenska kyrkan skiljer sig ifrån de flesta andra kyrkors även på andra sätt än att gudstjänsterna hålls på just det svenska språket. Kyrkomusiken och folkmusiken har haft en ömsesidig påverkan på varandra. De kristna högtiderna och traditionerna ser annorlunda ut i Sverige än i de flesta andra länder, till exempel är den kristna julen längre och kyrkans inblandning i traditioner som Lucia, valborg med fler, speciell. Tillsammans med det faktum att miljontals svenskar genom århundradenas lopp gråtit, skrattat, förfärats, hoppats, döpt sina barn, konfirmerat sig, gift sig och begravt sina kära inom kyrkans famn, gör den svenska kyrkan till just svensk, det är värt att värna.

Englund och Myrstener anklagar i sitt inlägg Sverigedemokraterna för att vilja politisera kyrkan, men i motsats till Socialdemokraterna har SD inte som mål att låta sekulära partipolitiska dogmer styra kyrkans verksamhet, eller kullkasta kyrkans lära. Vi är inte engagerade för att förändra en kyrka i grundvalarna. Vi vill ta ansvar för att förvalta tillsammans med de som utgör kyrkan; medlemmarna, anställda och förtroendevalda – på socialkonservativ och kristen teologisk grund.

Samtidigt kan och bör kyrkan spela en aktiv roll i firandet och upprätthållandet av nationella högtider med kristen anknytning. Sverige är en sekulär stat, men inte en sekulär nation. Det är inte ett överskott på gemenskap och sammanhållning som gjort Sverige otryggt, utan avsaknaden av det. Kärleksfull och demokratisk nationalism skapar samhörighet. Hat mot nationalstaten skapar splittring, så fira nationaldagen, gott folk, och fira den med frimodighet!