Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nattagen-ar-en-utdoende-foreteelse/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Nattågen är en utdöende företeelse”

Nattåg i Europa är numera en sällsynt företeelse. Foto: Michael Sohn/AP

Alternativen är få om man vill åka nattåg genom Europa, och det som erbjuds håller undermålig kvalitet. Vi saknar ett välfungerande europeiskt tågnät, skriver läsarna Gösta Alfvén och Malin Alfvén.

Rätta artikel

Sedan tyska Deutsche Bahn lade ner sina nattåg för flera år sedan finns numera bara österrikiska ÖBB att tillgå för resor med nattåg genom centrala Europa.

På en resa mellan Stockholm och Neapel 2015 åkte en av oss deras nattåg mellan München och Italien. Kupén i andra klass var liten och trång, frukosten var av gammal öststatskaraktär och personalen pratade både dålig engelska och tyska.

Två år senare for vi båda samma väg. För att försäkra oss om godtagbar standard bokade vi kupé i första klass. Vi hade väntat oss komfort med dusch, toalett och bra frukost som brukar vara standard i första klass, men tåget var liksom senast gammalt och rostigt och hytten likadan som den i andra klass två år tidigare. 

Utrymmet för stående var mindre än en kvadratmeter, vilket gjorde av- och påklädning besvärlig. Avståndet mellan under- och överbädd var lägre än sitthöjd, vilket gjorde sittande svårt. Frukosten var av samma dåliga sort som två år tidigare och språksvårigheterna med personalen bestod.

De enda tecknen på att vi reste i första klass framkom av en kvarting bubbelvin och ett par enkla tofflor vardera. Vi klagade skriftligen till ÖBB och fick det korta svaret: ”Sorry you didn’t enjoy the journey”. 

I år ska vi resa mellan Stockholm och Paris och väljer därför genomgående dagtåg med övernattning på hotell i Hamburg. Samtidigt suckar vi över att 30 års medvetenhet om den tilltagande växthuseffekten inte föranlett ett välfungerande europeiskt tågnät. Läget är ju akut!